Deze week: drie jongeren opgenomen

Afgelopen week zijn in Nederland zeker drie jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het ging om twee jongens van zestien jaar, en een jongen van zeventien jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1.2 en 2. Ter vergelijking: het maximaal toegestane promillage voor automobilisten is 0.5.

Op verzoek van deze krant inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in zeven Nederlandse ziekenhuizen. Het gaat om ziekenhuizen waar een speciale afdeling voor jongeren en alcohol huist of in ontwikkeling is. Deze ‘alcoholpoli’s’ staan onder meer in Leeuwarden, Eindhoven, Hoorn en Delft.

Van de twee zestienjarige jongens die deze week zijn opgenomen, is bekend dat zij bier hadden gedronken en sterke drank. Bij opname waren ze buiten bewustzijn en onderkoeld.

Deze drie gevallen zijn veelzeggend, aldus kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de Delftse alcoholpoli. „Zelfs in een gemiddelde week, zonder landelijke evenementen als Koninginnedag, belanden scholieren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging.”

Bij hoeveel glazen er sprake is van een alcoholvergiftiging hangt af van wat iemand drinkt, van de maaginhoud en de sekse – meisjes raken meestal sneller in coma. Ook het drinktempo speelt mee, en de mate waarin iemand gewend is te drinken. Iemand die niet eerder dronk, maakt een grotere kans in coma te raken.