De lusten en de lasten van het Lenteakkoord op een rij

Het Lenteakkoord bevat 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gemeenten en de FNV zijn kritisch.

Sports news presenter Nada Al-Shaibani (L) and news presenter Rita Malouf look on before the first live broadcast of Sky News Arabia, a 24-hour Arabic channel in Abu Dhabi May 6, 2012. Multi-platform news channel Sky News Arabia officially launches on Sunday at 1600GMT. REUTERS/Jumana El Heloueh (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: MEDIA BUSINESS SPORT) REUTERS

Redacteur Financiën

Het Lenteakkoord ligt onder vuur. Na het uitlekken van de details woensdag hebben politieke partijen, vakbonden en belangenorganisaties zich veelal kritisch uitgelaten over het bezuinigingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Weinig verrassend was de kritiek van oppositiepartijen PvdA, SP en PVV. Deze partijen maken zich vooral zorgen over de koopkrachteffecten van het Lenteakkoord. Het akkoord bevat voor 16 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Ook de vakcentrale FNV reageerde kritisch. Voorzitter Agnes Jongerius sprak van een „Kunduz-sloophamer”, refererend aan het akkoord van de vijf zogeheten Kunduz-partijen. Zij gaven vorig jaar als enige groen licht voor de missie naar Afghanistan. „De aandacht van deze vijf partijen is blind gefocust op de kortetermijnbezuinigingen. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen.”

Voorzitter Ralph Pans van de Vereniging Nederlandse Gemeenten noemde het akkoord „een miljoenenstrop” voor de gemeenten. Zo worden zij vanaf volgend jaar verplicht om hun tegoeden bij het Rijk aan te houden, waardoor zij minder rente-inkomsten hebben.

De prominente VVD’er Robin Linschoten constateerde gisteren dat vooral de lasten worden verzwaard en er minder gedaan wordt aan de hoge uitgaven van het Rijk. Volgens hem heeft GroenLinks „een uitermate goed onderhandelingsresultaat” behaald. Zo wordt het gebruik van fossiele energie extra belast, wordt de bankenbelasting verdubbeld en moeten mensen die meer dan 150.000 euro verdienen 16 procent extra belasting betalen. Ook gaat de btw op zonnepanelen naar 6 procent.

Ten opzichte van het Catshuisoverleg tussen de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV, dat eind april wordt opgeblazen door de PVV, worden er ook verschillende verzachtende maatregelen getroffen. Zo gaat de bezuiniging op het passend onderwijs niet door, wordt de verhoging van de btw-heffing op de podiumkunsten teruggedraaid en wordt er ook niet bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking.

Het Centraal Planbureau buigt zich nu over de uitwerking van het Lenteakkoord, dat dinsdagnacht werd gesloten. Dan wordt duidelijk welke gevolgen het akkoord precies heeft voor de koopkracht en of het voldoende is om op een begrotingstekort van maximaal 3 procent uit te komen, zoals Brussel voorschrijft.

    • Erik van der Walle