Chinese ‘topsmokkelaar’ veroordeeld tot levenslange celstraf

Lai Changxing op een archieffoto uit 2007. Foto Reuters / Lyle Stafford

De vermeende Chinese topsmokkelaar Lai Changxing is vanochtend veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua bekendgemaakt. Volgens de Chinese autoriteiten stond Lai aan het hoofd van een smokkelimperium met een omzet van vele miljarden euro’s.

De rechtbank in Xiamen, waar het omkoopschandaal plaatsvond, heeft beslag laten leggen op de tegoeden die Lai illegaal zou hebben verkregen. Het is nog niet duidelijk of Lai in beroep gaat tegen zijn veroordeling.

Lai Changxing zou aan het hoofd hebben gestaan van een smokkelimperium dat in de jaren negentig voor meer dan zes miljard dollar aan smokkelwaar zou hebben geïmporteerd via de havenstad Xiamen. Hij zou daarvoor een groot aantal Chinese ambtenaren hebben omgekocht en gechanteerd. In totaal zijn zo’n driehonderd mensen bestraft voor hun rol in het schandaal. Lai was echter getipt en wist in 1999 met zijn gezin via Hongkong te ontkomen naar Canada.

Gedurende twaalf jaar wist Lai uitlevering door Canada aan China te voorkomen. Lai vocht zijn deportatie aan omdat hij zei te vrezen in China te worden gemarteld of geëxecuteerd. Canada levert normaal gesproken geen verdachten uit aan landen die de doodstraf voltrekken en de zaak vertroebelde daarom jarenlang de relaties tussen China en Canada. Vorig jaar werd Lai toch uitgeleverd omdat China Canada beloofde hem niet te zullen executeren.

    • Pim van den Dool