CDA maakt vandaag uitslag eerste ronde lijsttrekkersverkiezing bekend

CDA-kandidaten Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer na afloop van een van de debatten. Foto Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Het is een spannende dag voor de kandidaat-lijsttrekkers van het CDA. De partij maakt vandaag de uitslag van de eerste ronde bekend. Wint een kandidaat meer dan de helft van alle stemmen, dan is diegene de nieuwe partijleider. Maar het lijkt erop dat er een tweede ronde komt.

In de peilingen is er namelijk geen kandidaat die de 50 procent haalt. Sybrand van Haersma Buma gaat aan kop, maar heeft concurrentie van de verrassend goed presterende Purmerendse wethouder Mona Keijzer. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond zouden ze respectievelijk 35 en 31 procent halen. De andere vier kandidaten - Henk Bleker, Liesbeth Spies, Marcel Wintels en Madeleine van Toorenburg - blijven op ruime afstand.

Zo’n tweede ronde bestaat dan uit nieuwe debatten en media-optredens, zoals het in de afgelopen weken ook gegaan is tussen de zes oorspronkelijke kandidaten. Op 1 juni wordt dan de nieuwe partijleider bekend.

CDA-leden kunnen nog tot twaalf uur vandaag hun stem uitbrengen.