Cavendish wint dertiende rit van Giro - derde ritzege voor Brit

Cavendish toont hoeveel etappes hij deze Giro al heeft gewonnen: drie. Foto AFP / Luk Benies

Wereldkampioen Mark Cavendish (Team Sky) heeft de dertiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Engelsman was in de massasprint al zijn concurrenten de baas. Alexander Kristoff werd tweede, Raborenner Mark Renshaw derde.

De roze trui blijft om de schouders van de voor Katusha koersende Spanjaard Joaquin Rodriguez. Het was alweer de derde ritzege voor sprinter Cavendish in deze Giro.

Net als gisteren liet Nederlander Martijn Keizer zich vandaag van voren zien. De renner van Vacansoleil deed al voor de vijfde keer deze Giro een vluchtpoging. Samen met de Italiaan Francesco Failli van Farnese Vini reed hij honderd kilometer vooruit. De maximale voorsprong van de twee bedroeg vijf minuten, maar twintig kilometer voor het einde van de etappe zat de ontsnapping erop.

Een paar ontsnappingspogingen in de aanloop naar de sprint werden door de sprintersploegen in de kiem gesmoord voordat ze gevaarlijk konden worden. De sprinterstrein van Cavendish bepaalde het tempo, maar op vijfhonderd meter van de meet leek Orica-Greenedge roet in het eten te gooien. Cavendish kwam op eigen kracht echter toch naar voren en toonde zich opnieuw de sterkste in de sprint.