Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bleker niet in Tweede Kamer - beraadt zich op zijn toekomst

Henk Bleker zal niet voor het CDA de Kamer in gaan. Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Henk Bleker wil niet voor het CDA in de Tweede Kamer nu hij niet de nieuwe lijsttrekker van zijn partij is geworden. Dat meldden verschillende media vandaag op basis van gesprekken met ingewijden. De vermeende beslissing van Bleker komt niet echt als een verrassing.

Onder meer NOS-verslaggever Xander van der Wulp twitterde vandaag aan het einde van de middag:

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Henk Bleker NIET beschikbaar voor de Tweede Kamer. #CDA

Bleker zelf zegt zich te gaan beraden

Bleker zegt volgens persbureau Novum een eventuele post in een nieuw kabinet niet uit te sluiten. Hij laat weten dat hij zich de komende dagen gaat beraden op zijn toekomst. De Groninger wil zich de komende tijd, in ieder geval tot één of twee maanden na de verkiezingen op 12 september, verder nog vooral inzetten als staatssecretaris.

“Ik heb tijd zat om na te denken of ik vind dat er voor mij een toekomst moet zijn in de landelijke politiek, of dat het na twee jaar genoeg is geweest.”

Als Bleker inderdaad niet de Tweede Kamer is wil, is dat volgens NRC-redacteur Freek Staps weinig verrassend. Hij zegt:

“Bleker heeft ook nooit in de Kamer gezeten. Maar in ieder geval voor nu komt er dan dus een einde aan de carrière van Bleker in Den Haag. En daarmee lijkt hij even snel te verdwijnen als dat hij is gekomen.”

‘Uitgesprokenheid had ook niet goed gepast bij Kamerlidmaatschap’

In 2010 betrad Bleker de nationale politieke arena. Na het vertrek van Peter van Heeswijk uit het CDA-partijbestuur werd Bleker tot interim-voorzitter benoemd. Later dat jaar werd hij staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw. Na de val van het kabinet-Rutte stelde hij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap binnen zijn partij.

Maar vandaag werd bekend dat de CDA-leden de huidige voorzitter van de Tweede Kamerfractie, Sybrand van Haersma Buma, hebben gekozen tot lijsttrekker. Van Haersma Buma kreeg meer dan de helft van de stemmen van de ruim dertigduizend leden die een stem uitbrachten.

De 58-jarige Bleker gaf eerder aan dat hij wel in de Tweede Kamer zou plaatsnemen als hij de interne verkiezingsstrijd zou winnen, maar of hij ook beschikbaar zou zijn voor de lijst als hij geen lijsttrekker zou worden, liet hij steeds in het midden.

Volgens Staps was een Kamerlidmaatschap waarschijnlijk ook niet echt iets voor Bleker geweest.

“Zijn uitgesprokenheid en soms ook fouten in de media hadden niet zo goed bij een Tweede Kamerlidmaatschap gepast.”