Beurzen in Europa en Azië omlaag door onrust over Spanje

Een beurshandelaar in een dealing room van de Korea Exchange Bank in Seoul. De Aziatische en Europese beurzen waren vanochtend in mineur door de blijvende problemen in de eurozone. Foto AFP / Jung Yeon-Je

De Europese aandelenmarkten zijn vanochtend lager geopend door aanhoudende zorgen over de kredietwaardigheid van de Spaanse overheid en de bankensector in het land. De AEX opende bijna 0,7 procent lager op 288,34 punten.

De markten reageerden op het laatste slechte nieuws over Spanje: kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde gisteravond laat de kredietwaardigheid van zestien banken in het land, waaronder de twee grootste banken Banco Santander en BBVA. De Spaanse beurs in Madrid opende bijna 2,3 procent lager. De aandelen van de belangrijke banken doken allemaal in het rood.

Elders in Europa lieten de beurzen bij opening ook verliezen zien: de CAC-40 in Parijs opende 0,75 procent lager en dook onder de gevoelsmatig belangrijke grens van 3000 punten. De Duitse beurs in Frankrijk begon de dag 0,86 procent lager, de FTSE-100 in Londen opende bijna een procent in de min op 5.288,85 punten. Gisteren sloot de Londense beurs voor het eerst dit jaar onder de 5400 punten.

De Aziatische markten lieten vanochtend ook dieprode cijfers zien door de onrust over de eurocrisis. De Japanse Nikkei-index sloot drie procent lager op het laagste punt in vier maanden. De Zuid-Koreaanse beurs verloor zelfs 3,4 procent. Door de zorgen over de eurozone steeg de Japanse yen ook weer verder ten opzichte van de euro. Dat is slecht voor de Japanse export, omdat Japanse producten door de sterke munt relatief duur zijn.

Beleggers in Europa en Azië zijn naast de financiële en economische situatie in Spanje verontrust over de politieke patstelling in Griekenland. Daar worden begin juni nieuwe parlementsverkiezingen gehouden die duidelijk moeten maken of Griekenland lid kan blijven van de eurozone.

    • Pim van den Dool