beeldende kunst

Leven en dood

Een videoportret en nooit eerder vertoonde beelden geven een diepgaand inzicht in het opmerkelijke leven en werk van de Servische performance kunstenaar Marina Abramovic en de artiesten met wie zij samenwerkt in de voorstelling The Life and Death of Marina Abramovic. Speciaal voor deze tentoonstelling produceerde Kim Zeegers een videoportret van Abramovic, Robert Wilson, Antony Hegarty en Willem Dafoe. Vanuit hun verschillende disciplines vertellen zij over hun samenwerking, fascinaties en de uiteindelijke voorstelling.

19 mei t/m 15 juli in de Ketelfactory, Schiedam. Inl. deketelfactory.nl

Waarheid in het schilderij

In I owe you the truth in painting, in GEM, neemt Robert Zandvliet (1970) de bezoeker mee in zijn onderzoek naar werken uit de kunstgeschiedenis. „I owe you the truth in painting” is een citaat van Cézanne uit 1905, uit een brief aan collega kunstenaar Emile Bernard. Cézanne zocht naar de juiste manier om de werkelijkheid weer te geven een maakte een revolutionaire ontwikkeling door. Ook Zandvliet zoekt daarnaar en doorgrondt de kunstgeschiedenis met als doel zichzelf verder te ontwikkelen. Ieder beeld is immers gebaseerd op een ander beeld. Op zoek naar de waarheid in de schilderkunst, in de wetenschap dat deze eigenlijk onvindbaar is.

19 mei t/m 9 sept, GEM, Den Haag. Inl. gem-online.nl

Vakantiekiekjes

Aan de grootformaat piezoprints van van Lon Robbé liggen kleine zwart-witte bergvakantiekiekjes uit het familiealbum ten grondslag. Anders dan bij normale fotografie, zijn de beelden door Robbé digitaal verbrijzeld. Van dichtbij zijn alleen abstracte pixelpatronen te zien, maar op afstand verschijnen ruimte, licht en diepte.

19 mei t/m 15 juni, MMK Arnhem. Inl. mmkarnhem.nl

Alexandre Kojève

De onderzoekstentoonstelling After History: Alexandre Kojève as a Photographer, onthult de visuele collectie van de in Rusland geboren Franse filosoof en diplomaat Alexandre Kojève (1902-1968). De tentoonstelling in BAK, die is samengesteld door filosoof en kunsthistoricus Boris Groys, bevat zo’n 400 foto’s die Kojève nam in de jaren vijftig en zestig gedurende zijn reizen in Sri Lanka, China, India, Iran, Japan, Nepal, Rusland en in West-Europa. Daarnaast zijn meer dan 1.700 ansichtkaarten tentoongesteld die hij verzamelde. De beeldcollectie omvat zowel de kern van Kojèves filosofische denken als van zijn politieke praktijk.

19 mei t/m 15 juli BAK inl. bak-utrecht.nl