Bariton Dietrich Fischer-Dieskau overleden

De Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau is vandaag overleden. Foto AFP / Britta Pedersen

De Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau is op 86-jarige leeftijd overleden in de Duitse deelstaat Beieren, meldt Der Spiegel. Als vertolker van het Duitse liedrepertoire behoorde hij tot de grootste zangers van de vorige eeuw.

Zijn vertolkingen van Schuberts liederencyclus Die Winterreise zijn legendarisch. Fischer-Dieskau trad ook veel op in oratoria en operavoorstellingen, schreef een autobiografie en verschillende boeken, onder andere over Schubert en Schumann en schilderde. Hij trad ook vaak op in Nederland.

In een interview met Dieskau voor NRC Handelsblad uit 2000 schreef kunstredacteur Micha Spel over de bariton:

“Zijn interpretaties van opera, liederen, oratoria en eigentijdse muziek maakten Fischer-Dieskau (Berlijn, 1925) tot een levend ijkpunt voor collega’s en voor liefhebbers, die zelfs het podium besprongen om hem de voeten te kunnen kussen. [...] Fischer-Dieskau belichaamt de Duitse cultuur, en heeft zich daarvan altijd met voorzichtigheid rekenschap gegeven. Hij was de eerste Duitse solist die na de Tweede Wereldoorlog in Israël optrad, waarvoor hij werd beloond met een staande ovatie. In Nederland ontving hij een eremedaille met de inscriptie ‘voor onze geliefde vijand’ [...] Voor generaties achtereen werd hij dé stem voor Schubert.”

Fischer-Dieskau schreef een groot aantal gezaghebbende boeken over muziek, waaronder een biografie over Hugo Wolf (1860-1903), de derde en laatste van de grote Duitse liederencomponisten. Na meer dan vijftig jaar als zanger actief te zijn geweest stopte Fischer-Dieskau in 1993. Daarover schreef Spel:

“De stem deed niet meer wat het hoofd wilde, en daarom moest er een einde komen aan een zangcarrière waarvan perfectionisme steeds de motor was.”

Beluister een fragment van Fischer-Dieskau’s vertolking van Die Winterreise:

Dietrich Fischer-Dieskau werd geboren in Berlijn in 1925. Zijn zangcarrière begon in 1948 toen hij als student op de radio Die Winterreise ten gehore bracht. In datzelfde jaar werd hij werkzaam bij de Berlijnse Städtische Oper. Zijn specialisatie lag bij het lied, maar hij zong ook opera en oratoria. In 1973 begint hij met dirigeren.