ANC eist verwijdering schilderij van Zuma

Het regerende ANC in Zuid-Afrika eist dat een galerie in Johannesburg een schilderij verwijdert waarop president Zuma is afgebeeld als Vladimir Lenin met zijn edele delen uit de broek hangend. Het kunstwerk ‘De speer’ van de Kaapse kunstenaar Brett Murray is volgens de partij „smakeloos” en „vulgair”.

Het werk maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Hail to the Thief II’, dat volgens de prestigieuze Goodman Gallery „bijtend” commentaar geeft op de hedendaagse Zuid-Afrikaanse politiek. De omstreden afbeelding lijkt een aanklacht tegen de ongekende viriliteit van de 70-jarige president: Zuma trad onlangs voor de zesde keer in het huwelijk en heeft zeker achttien kinderen.

Met socialistische symboliek uit de anti-apartheidsstrijd poogt Murray in zijn weinig verhullende popart-achtige werken corruptie en vriendjespolitiek in het nieuwe Zuid-Afrika aan te pakken. Zo kopieerde hij het beeldmerk van Johnnie Walker Black Label-whisky en plakte er in zwierige gouden letters de tekst ‘Vooruit kameraden!’ onder. Dure whisky is de laatste jaren het symbool geworden van een nieuwe zwarte elite die elkaar baantjes en overheidsopdrachten zou toeschuiven. Een ander werk dat de toorn van het ANC opwekte is een tweeluik waarop dwars door het partijlogo de tekst ‘For Sale’ (te koop) en ‘Sold’ (verkocht) staat.

„Het ANC gelooft in artistieke vrijheid”, zei woordvoerder Jackson Mthembu gisteren. „Maar hier wordt de vrijheid van meningsuiting misbruikt.” De partij heeft haar advocaten gevraagd via de rechter verwijdering van de afbeeldingen af te dwingen. Ook kranten die de schilderijen hebben afgedrukt zijn gesommeerd de afbeelding van hun website te verwijderen.

Het schilderij van Zuma blijkt door de galerie inmiddels verkocht voor een bedrag van 136.000 rand (ca. 13.000 euro). De blanke Brett Murray, die net voor het einde van de apartheid in 1989 debuteerde met een tentoonstelling over de uitwassen van Afrikaner nationalisme, heeft geen commentaar op de rel.