Amerika: blanke baby's voor het eerst minderheid

Blanke baby’s vormen voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een minderheid. Dat bleek uit de geboortecijfers over de periode juli 2010 tot juli 2011 die het Amerikaanse Census Bureau gisteren publiceerde.

De rassenkwestie vlamde gisteren op in de campagne voor de presidentsverkiezingen door het uitlekken van een controversiële memo uit het Republikeinse kam over Obama’s „poging zich te portretteren als ‘een metroseksuele zwarte Abe Lincoln”, meldt politico.com.

Uit de cijfers van het Amerikaanse Census Bureau blijkt dat 50,4 procent van de in die periode geboren baby’s ten minste één Aziatische, zwarte of Spaanstalige ouder heeft. Deze etnische groepen vormen met 114,1 miljoen mensen 36,6 procent van de Amerikaanse bevolking. „Dit is een mijlpaal”, vindt Roderick Harrison, voormalig chef van raciale statistiek bij Census Bureau. „Deze generatie is veel meer gewend aan diversiteit dan haar ouders.”

Sociologen menen dat de economische crisis bijdraagt aan een sterkere afname van geboortes van blanke kinderen. Sinds 2008 daalde dat aantal met 11,4 procent, terwijl de hoeveelheid baby’s van minderheden met 3,2 procent terugliep, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New Hampshire.

Leeftijd speelt ook een rol, aangezien jonge mensen meer kinderen krijgen. Volgens het Census Bureau is de gemiddelde leeftijd in de VS 37,2 jaar. Blanke Amerikanen zijn gemiddeld 42 jaar oud, Spaanstaligen gemiddeld 27,6 jaar.

Spaanstaligen zijn de grootste groep in de VS. Zij groeide in 2011 ook het snelst: met 3,1 procent tot een totaal van 16,7 procent van de bevolking. In 2005 nam het aantal latino’s nog met 18 procent toe, waardoor demografen geloven dat de groeipiek van Spaanstaligen bereikt is.

„Meerdere factoren dragen bij aan die groeiafname”, zegt Mark Mather van het Population Reference Bureau. „Dalende geboortecijfers, gecombineerd met afnemende immigratie. Als beide trends doorzetten, leidt dat uiteindelijk tot grote veranderingen. Al is de Spaanstalige bevolking erg jong, waardoor ze relatief veel kinderen zullen krijgen.”

Voor het eerst in vier decennia daalt het aantal migranten uit Mexico, meldde het Pew Hispanic Center onlangs. Door de verzwakte economie zijn de VS niet meer zo aantrekkelijk voor Spaanstaligen.

Het Hooggerechtshof bereidt zich voor op een uitspraak over een strenge immigratiewet in Arizona. Het hof moet bepalen of die in strijd is met de grondwet. Meerdere staten overwegen zo’n streng beleid, maar analisten menen dat er door het afnemen van immigratie geen noodzaak meer is die aan banden te leggen. Demografen verwachten demografen dat de blanken begin van de jaren 2040 een minderheid zijn in de VS. (AP, BBC)