Vitesse wint bij RKC - Arnhemmers met één been in Europa

Vitesse heeft de eerste ontmoeting met RKC in de finale van de play-offs om Europees voetbal overtuigend gewonnen. In Waalwijk werd het 1-3 in het voordeel van de Arnhemmers. Ondertussen lijkt VVV Venlo op weg naar handhaving in de Eredivisie.

Vitesse heeft zich daarmee in een zeer gunstige positie gemanoeuvreerd om de klus zondag in eigen huis af te maken. Wilfried Bony was bij Vitesse de grote man. Hij besliste met twee doelpunten na rust het duel.

In Waalwijk bleek al snel dat Vitesse gretig was. De Arnhemmers waren via Bony al in de derde minuut gevaarlijk, maar na de openingsfase wist RKC het duel te stabiliseren. De thuisploeg had echter wel het balbezit, maar wist nauwelijks kansen te creëren. Halverwege de eerste helft lukte dat Vitesse wel. Tomas Kalas volleerde vanaf 25 meter in de rechteronderhoek: 1-0.

Na rust ging RKC ook meer naar voren voetballen en de ploeg profiteerde van een lakser Vitesse. Tien minuten na de thee bekroonde Krisztian Nemeth de inspanningen van RKC met de gelijkmaker. Lang duurde de Waalwijkse droom niet, want in de 69e minuut rondde Bony een counter van Vitesse koeltjes af. De Ivoriaan scoorde negen minuten voor tijd opnieuw.

VVV-Venlo neemt voorschot op lijfsbehoud

VVV-Venlo zette eerder vandaag al een goede stap op weg naar lijfsbehoud in de Eredivisie. De Limburgers wonnen in de finale van de nacompetitie uit met 1-2 van Helmond Sport. Ismo Vorstermans en Danny Holla scoorden voor de bezoekers, nadat Youssef Koubali Helmond op 1-0 had gezet.

Het duel in Helmond Sport kon lange tijd nauwelijks bekoren. Van de spaarzame kansen was de gevaarlijkste voor VVV. Helmond-doelman Björn Sengier sloeg een inzet van Michael Uchebo echter uit het doel.

Na rust lukte het Helmond Sport plotseling om te scoren. In de 57e minuut krulde Youssef Koubali de bal in de verre hoek. Voor de 23-jarige verdediger was het zijn eerste seizoensdoelpunt. Na de 1-0 zette VVV meer in op de aanval. Daardoor ontstonden er voor de thuisploeg echter ook kansen in de omschakeling.

Verreweg de beste kans op 2-0 was voor de Duitser Sebastian Stachnik. Na een verdedigingsfout van Jeffrey Leiwakabessy ging Stachnik alleen op VVV-doelman Wilko de Vogt af, maar hij schoot recht op de sluitpost af. Met nog een kwartier te spelen had het offensiefje van VVV succes. Vorstermans, gehuurd van FC Utrecht, kopte vrij binnen.

Steven Berghuis was vervolgens nog dicht bij de winnende treffer voor Helmond. Zijn inzet, die het midden hield tussen een voorzet en een schot, stuiterde via het houtwerk terug het veld in. Uiteindelijk maakte Holla in de 87e minuut de 2-1 alsnog. Na slecht wegwerken van de Helmondse verdediging schoot de middenvelder fraai raak.

Geen winnaar bij Den Bosch - Willem II

In de tweede finale van de nacompetitie speelden FC Den Bosch en Willem II aan het begin van de middag al gelijk. Het Brabantse onderonsje in Den Bosch eindigde in 0-0.

Het duel in de Vliert was echter niet onaantrekkelijk. Beide ploegen wilden het spel maken en dat leverde een aantal fraaie acties op. Den Bosch was voor rust gevaarlijker. Halverwege de eerste helft moest de Tilburgse goalie David Meul vol aan de bak op een vrije trap van Den Bosch. Via de hand van de doelman ging de bal tegen de lat en vervolgens tegen zijn rug. Meul kon echter voorkomen dat de bal over de lijn ging.

Aan de andere kant moest Kevin Begois ook enkele keren optreden. Met name in de tweede helft kreeg de Bossche keeper het nodige werk te verstouwen. Nadat Willem II de beginfase van de tweede helft kleur had gegeven, kwam Den Bosch echter sterk terug. Desondanks werd er niet gescoord.

    • Niels Posthumus