Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Tentenkamp Ter Apel blijft groeien - nu 325 kamperende vluchtelingen

Het tentenkamp in Ter Apel afgelopen maandag. Sindsdien is het zeker met 75 mensen gegroeid. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Het aantal vluchtelingen in het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel neemt steeds verder toe. Volgens een woordvoerder van de asielzoekers verblijven vanavond nu circa 325 vluchtelingen in het kamp, zo’n 75 meer dan twee dagen geleden.

Inmiddels bestaat het kamp uit 225 Irakezen, tachtig Somaliërs, vijftien Iraniërs, twee mensen uit Eritrea, één uit Azerbeidzjan en een onbekend aantal Afghanen, meldt persbureau Novum. Volgens de woordvoerder van de asiezoekers is er vanwege de forse toestroom aan nieuwe ‘bewoners’ een tekort aan tenten en dekens.

De actie begon vorige week dinsdagmiddag, toen zo’n vijftig uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers hun tenten opsloegen bij het asielzoekerscentrum uit protest tegen hun uitzetting. Ze willen dat hun asielverzoek opnieuw wordt bekeken omdat het niet veilig genoeg zou zijn in hun land van herkomst. Ze vrezen voor hun leven.

Volgens het ministerie is de situatie in het thuisland van de uitgeprocedeerden juist wél voldoende veilig om terug te keren. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers gaf afgelopen dinsdag daarom aan dat het tentenkamp er niet lang kan blijven. De uitgeprocedeerde asielzoekers zouden een verstoring van de openbare orde kunnen vormen en het vreemdelingenbeleid zou door het kamp in gevaar komen.

Leers wilde toen echter nog niet vooruitlopen op een eventuele ontruiming.