Proces Mladic voor onbepaalde tijd geschorst

Ratko Mladic vandaag in Den Haag op de eerste dag van zijn proces. Hij is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Foto AFP

Het proces tegen de Servische generaal Ratko Mladic, dat gisteren van start ging is na de openingsverklaring van de aanklagers voor onbepaalde tijd door de rechter geschorst.

Later deze maand zou worden begonnen met het presenteren van het bewijsmateriaal, maar door fouten van de aanklagers worden deze zittingen nu opgeschort. Mogelijk hebben zij niet al hun bewijsmateriaal gedeeld met de verdediging, hoewel zij hier wel toe verplicht zijn, meldt persbureau AP.

De rechters proberen de ‘omvang en gevolgen’ van de fouten in kaart te brengen, zei Alphons Orie. Intussen wordt geprobeerd ‘zo vlug mogelijk’ een nieuwe datum voor de zittingen te kiezen.

De aanklagers hebben toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en maken geen bezwaar tegen het uitstel. De verdediging van Mladic verzocht eerder om een uitstel van zes maanden, omdat de aanklagers te lang zouden hebben gewacht met het beschikbaar stellen van de bewijslast.

Vanochtend kwam Srebrenica aan bod

In het proces zijn de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal vannochtend begonnen met de behandeling van ‘Srebrenica’. De generaal wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Samen met toenmalig politiek leider Radovan Karadzic wordt Mladic verdacht van het leiden van de Bosnisch-Servische troepen die in de jaren negentig etnische zuiveringen zouden hebben aangericht. In 1995 kwam die tot een dieptepunt met de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die van achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

De aanklagers richtten zich vanochtend op de laatste maanden van de genocide. “De bewijslast is overweldigend”, zo sprak aanklager Peter McCloskey in zijn openingsverklaring, zo meldt persbureau Reuters. Mladic zag er volgens hem persoonlijk op toe dat de operatie met militaire precisie werd uitgevoerd.

Mladic ontkent aanklachten, ‘beschermde Serviërs’

Mladic, die jarenlang op de vlucht was maar vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt, heeft de aantijgingen tegen hem ontkend. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Tijdens het proces zullen de getuigenissen van meer dan vierhonderd mensen worden gehoord, maakte hoofdaanklager Brammertz gisteren bekend. Er is voor de aanklagers tweehonderd uur gereserveerd om de zaak uiteen te zetten. Vervolgens begint Mladic zijn verdediging. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

    • Annemarie Coevert