Sojoez-capsule met aflossing Kuipers aangekomen bij ISS

Een Sojoez-capsule met aan boord twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut is vanochtend aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De raket werd dinsdag gelanceerd vanaf het kosmodroom Baikonoer, in het zuiden van Kazachstan.

De drie bemanningsleden, Gennadi Padalka, Sergej Revin en Joseph Acaba voegen zich op deze Hemelvaartsdag bij de huidige drie bewoners van het ruimtestation, onder wie de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers, schrijft persbureau AP. De komst van de collega’s heeft fijne kanten, maar ook een paar nadelen, zo blijkt uit zijn blog van deze week.

De nieuwe ISS-bemanningsleden blijven vier maanden in het ruimtestation en zullen voorbereidingen treffen voor de komst van het ruimtevaartuig Dragon, de eerste door een particulier bedrijf ontworpen ruimtesonde die het ISS aandoet.

Kuipers en zijn twee collega’s, die eind december in het ISS arriveerden, keren 1 juli terug naar de aarde.

http://www.youtube.com/watch?v=zNMv81Grt1g