Satellietbeelden laten zien: bouw kernreactor Noord-Korea hervat

Militaire optocht eerder deze week in Noord-Korea. Foto AP / Vincent Yu

Uit nieuwe satellietbeelden blijkt dat Noord-Korea de bouw van een kernreactor heeft hervat. Dat bericht persbureau AP. De bouw van de reactor lag enkele maanden stil, vermoedelijk vanwege het winterweer.

De hervatting van de bouwwerkzaamheden is een teken dat Noord-Korea plannen voor uitbreiding van zijn atoomprogramma doorzet, ondanks zware kritiek van de internationale gemeenschap.

Op de satellietfoto, die gemaakt is op 30 april, is te zien dat er op het terrein van de Yongbyon-centrale gewerkt wordt aan het gebouw voor de lichtwaterreactor, aldus het U.S.-Korea Institute van de Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

Volgens het instituut is het onwaarschijnlijk dat de reactor voor 2014 of 2015 in werking wordt gesteld.

De Noord-Koreaanse regering in Pyongyang zette drie jaar geleden alle waarnemers van de Verenigde Naties het land uit. De internationale gemeenschap maakt zich ernstig zorgen dat Noord-Korea binnen afzienbare tijd een nucleaire test wil uitvoeren. Pyongyang blijft volhouden dat het atoomprogramma gericht is op het opwekken van energie.

De satellietfoto waar het allemaal om draait. Foto AP / GeoEyeDe satellietfoto waar het allemaal om draait. Foto AP / GeoEye

    • Niels Posthumus