Québec overweegt noodwet - studentenprotest loopt uit de hand

Twee studenten voor een eenheid van de Canadese oproerpolitie in Québec. Foto AP / Ryan Remiorz

Het provinciebestuur in het Canadese Québec overweegt een noodwet in te voeren om de rust in de provincie te doen terugkeren. Studenten in Québec betogen namelijk al weken tegen een verhoging van het collegegeld.

Duizenden studenten gingen gisteravond in Montréal de straat op. Sommigen gooiden de ruiten van banken in en bekogelden de politie met allerlei voorwerpen. Volgens de autoriteiten werden 122 mensen gearresteerd.

Eerder op de dag werd de Université du Québec in de stad bestormd door studenten die lessen verstoorden door herrie te maken met trommels en fluitjes.

De bestorming van de Université du Québec:

Premier Québec wil vasthouden aan verhoging collegegeld

De premier van de provincie, Jean Charest, zei vandaag dat hij een noodwet ter tafel wil brengen. Hij wil vasthouden aan de voorgenomen verhoging van het collegegeld. Hij zei:

"Het is tijd dat de rust wederkeert. De huidige situatie sleept al te lang voort. De inwoners van Québec hebben het recht zich veilig te voelen."

Het provinciebestuur wil het collegegeld de komende zeven jaar jaarlijks met omgerekend tweehonderd euro verhogen. Dat komt neer op een totale verhoging van 75 procent. De provincie meent dat zo'n drastische verhoging te billijken is, omdat nergens in Canada studenten zo weinig collegegeld betalen als in Québec.

'Als er mensen gewond raken is premier verantwoordelijk'

De voorgestelde noodwet zou het lopende semester voortijdig beëindigen en de zomervakantie naar voren halen. De autoriteiten hebben ook laten doorschemeren dat studenten die bij universiteitsgebouwen gaan posten of mensen beletten de universiteit te betreden zware straffen tegemoet kunnen zien.

De autoriteiten wijzen erop dat een meerderheid van de studenten niet demonstreert. Toch zijn duizenden studenten boos over de verhoging van het collegegeld. Leo Bureau-Blouin, een van de leiders van de studentenprotesten, zei vandaag dreigend:

"Als er geweld volgt, als mensen serieus gewond raken, zal premier Jean Charest daar de rest van zijn leven de verantwoordelijkheid voor moeten dragen."

    • Niels Posthumus