Oppositieleider Syrië bereid tot aftreden

De voorzitter van de Syrische Nationale Raad, Burhan Ghalioun, vorige maand op een bijeenkomst in Parijs. Foto AP / Francois Mori

Burhan Ghalioun, voorzitter van de Syrische Nationale Raad is klaar om zijn functie neer te leggen na groeiende kritiek op zijn leiderschap. Dat verklaart de leider van de belangrijkste Syrische oppositiegroep vandaag tegenover persbureau Reuters.

Ghalioun dient zijn ontslag in zodra er een opvolger is gevonden via verkiezingen of consensus, zo liet hij weten. Over zijn vertrek zei hij vervolgens het volgende:

“Ik heb deze functie niet uit persoonlijke overwegingen aangenomen, maar om de eenheid binnen de partij te bewaren. De revolutie staat boven persoonlijke belangen.”

Raad is verdeeld over koers van partij

De versplinterde Syrische Nationale Raad heeft de liberale Ghalioun afgelopen dinsdag herkozen als voorzitter, maar een aantal hooggeplaatste leden zijn van mening dat zijn herverkiezing het vormen van een democratisch alternatief voor president Bashar al-Assad in de weg staat.

Ghalioun heeft de oppositiepartij sinds de oprichting in augustus van 2011 geleid. Onderlinge strijd en een gebrek aan politieke samenhang binnen de Syrische Nationale Raad belemmerden de partij om internationale erkenning te krijgen als vertegenwoordiger van de anti-Assad beweging.

Namens de oppositie steunde Ghalioun het zespunts-vredesplan dat is opgesteld door Kofi Annan, bemiddelaar namens de VN-Veiligheidsraad en de Arabische Liga. Belangrijk onderdeel hiervan vormde het staakt-het-vuren dat op 12 april is ingegaan.

Zowel het regime van president Bashar al-Assad als de oppositie hebben de wapenstilstand echter vanaf het begin geschonden, met vele tientallen doden over de afgelopen maanden als gevolg.