Leger Jemen boekt winst op Al-Qaeda - klap voor terreurnetwerk

Jeminitische tanks in de buurt van de stad Zinjibar, waar het leger de strijd aan heeft gebonden met Al-Qaeda-strijders. Foto Reuters / Yemen's Defence Ministry

Jemenitische militairen hebben in het zuiden van Jemen stevige terreinwinst geboekt op strijders van Al-Qaeda in de stad Zinjibar. Dat meldt persbureau AP. Toch verloopt de opmars traag, omdat er wordt gevreesd voor een verrassingsaanval van Al-Qaeda-strijders.

Het Jemenitische leger pobeert Zinjibar uit handen van Al-Qaeda te krijgen. Het leger zet daarbij zware artillerie en gevechtsvliegtuigen in. Al-Qaeda heeft het afgelopen jaar sterk geprofiteerd van de burgeropstand in Jemen en heeft de stad en andere delen in het zuiden gedurende deze periode ingenomen.

Een volledige inname van Zinjibar zou een forse klap voor Al-Qaeda betekenen. De strijders zullen door een verlies van de stad waarschijnlijk in kleinere groepen uiteenvallen.

Het legeroffensief werd enkele dagen geleden ingezet. Gevechtsvliegtuigen en artilleriebeschietingen maakten de weg vrij voor de grondtroepen. Het leger wordt gesteund door Amerikaanse militairen die helpen bij de coördinatie van bombardementen en aanvallen.

Even ten oosten van Zinjibar, in de stad Shibam, werden twee voertuigen getroffen door een raket afgevuurd door een drone. Eén voertuig werd compleet vernield en de drie inzittenden (vermoedelijk Al-Qaeda-strijders) kwamen daarbij om het leven. Twee personen in het tweede voertuig raakten gewond.

Nabij de stad Lawder werden, nadat Al-Qaeda zich had teruggetrokken, de lichamen aangetroffen van elf Jemenitische soldaten en vrijwilligers die aan de kant van het leger vochten. De slachtoffers zijn vermoedelijk geëxecuteerd. Volgens het leger is het gebied rondom Lawder inmiddels grotendeels vrij van Al-Qaida-strijders.

    • Niels Posthumus