Hoge verwachtingen van Cannes

De jury van het prestigieuze filmfestival voorafgaand aan de openingsfilm. Foto AP/Lionel Cironneau

De 65ste editie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld ging gisteren van start. Het belooft een editie bomvol kwaliteit te worden. Filmredacteur Peter de Bruijn doet een greep uit de selectie van deze jubileumeditie.

Gevraagd naar wie de ‘nieuwe Scorsese’ zou kunnen zijn, antwoordde Martin Scorsese ooit: Wes Anderson. Moonrise Kingdom, een film van deze regisseur over twee verliefden in het dorp New Engeland in de jaren zestig is gisteravond vertoond als openingsfilm.

De sterrencast uit de film liet zich gisteravond bewonderen op de rode loper, samen met het overige crème de la crème van de filmindustrie.

Regisseur Jacques Audiard had drie jaar geleden in Cannes groot succes met het gevangenisdrama Un prophète. Hij komt terug met De rouille et d’os met Marion Cotillard als dolfijnentrainster die een ernstig ongeluk krijgt.

http://www.youtube.com/watch?v=QRQyuzcg_Pk

Michael Haneke (Das weisse Band, Gouden Palm 2009) is een vaste waarde in Cannes. In Amour wordt de liefde van een ouder echtpaar zwaar op de proef gesteld, als de vrouw wordt getroffen door een beroerte. Zeer serieuze kanshebber voor prijzen, aangezien Haneke niet in staat is slechte films te maken.

Al jaren was Francis Ford Coppola in het bezit van de filmrechten van de klassieker On the Road van Jack Kerouac, de bijbel van beatniks en hippies. In Walter Salles hoopt hij de ideale regisseur te hebben gevonden voor deze roadmovie, die vrijwel tegelijk met vertoning Cannes ook in de
Nederlandse bioscoop komt. Met Twilightster Kristen Stewart, die steeds vaker in artistieke films te zien is.