Hof Egypte spreekt agenten vrij van dood betogers - patroon te zien

Demonstraties op het Tahrir-plein in Kairo in febuari vorig jaar, helemaal aan het begin van de opstand in Egypte. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Een Egyptische rechtbank heeft vandaag veertien agenten vrijgesproken die waren aangeklaagd voor de dood van betogers gedurende de opstand in het land vorig jaar. Volgens critici past het vonnis in een patroon van vrijspraak voor de politie.

De veertien agenten maken deel uit van een groep van bijna tweehonderd leden van de Egyptische veiligheidstroepen en voormalige medewerkers van het regime van ex-president Hosni Mubarak die terecht moeten staan voor hun daden tijdens de Arabische lente.

Tijdens de achttien dagen durende opstand in Egypte werden vorig jaar zeker 850 mensen gedood. De opstand leidde tot de val van president Hosni Mubarak.

De vrijspraak voor de politie is het gevolg van het feit dat het leger nog altijd de macht heeft in Egypte. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef begin deze week:

Van een echte revolutie is in Egypte geen sprake, als men de definitie hanteert van een radicale vervanging van een politiek systeem door een ander. Er hebben wel vrije parlementsverkiezingen plaatsgehad. Die hebben de Moslimbroederschap en de nog radicalere salafisten in een machtspositie gebracht. Volgende week is, als de rechter het toestaat, de eerste ronde van de eerste vrije presidentsverkiezingen. Maar tot nader order is het nog altijd de militaire junta die het voor het zeggen heeft in Egypte. Of het leger na de verkiezingen echt afstand wil doen van de macht, zoals beloofd, valt nog af te wachten.

Van de tien rechtszaken met betrekking tot moorden op demonstranten die nu zijn afgerond, hebben maar liefst negen geresulteerd in vrijspraak. In het ene geval van een veroordeling sprak de Egyptische rechter een voorwaardelijke straf uit.