Griekse interim-regering geïnstalleerd

Met een officiële ceremonie is de interin-regering vanochtend in het presidentiële paleis in Athene beëdigd. Foto AFP/Louisa Gouliamaki

In Athene is vanochtend een interim-regering beëdigd die het land tot de komende verkiezingen van 17 juni moet gaan besturen. Het zestienkoppige kabinet is in het presidentiële paleis van Papoulias geïnstalleerd, waarop het driehonderd leden tellende parlement volgde.

Voorzitter van de Griekse Raad van State Panagiotis Pikramenos is aangesteld als interim-premier. De regering die de periode tot de nieuwe verkiezingen overbrugt kan geen internationaal bindende beslissingen nemen.

De afgevaardigden die in het parlement plaatsnemen zijn verkozen na de verkiezingen van zes mei. Deze verkiezingsuitslag leidde niet tot een nieuwe regering. Geen enkele partij een meerderheid in het parlement na de stembusgang. De twee tot dan toe dominante partijen, het conservatieve Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok, werden hard gestraft voor het doorvoeren van strenge, door Europa opgelegde bezuinigingen. Kiezers schoven in de richting van de politieke uiteinden, zoals de radicaal-linkse partij Syriza.

Neonazistische partij in interim-parlement

Meerdere formatiepogingen mislukten afgelopen week, waarna nieuwe verkiezingen als enige optie overbleven. De onderhandelingen strandden door uiteenlopende visies op de ingrijpende bezuinigingen die de EU Griekenland heeft opgelegd in ruil voor de miljardensteun die het land ontvangt om een faillissement te voorkomen. Syriza weigerde deel te nemen aan een coalitie omdat het tegen deze deal met de EU is.

Onder de parlementsleden van de interim-regering zijn 21 leden van Gouden Dageraad, een neonazistische partij die 7 procent van de stemmen kreeg. De partij is door Papouilas niet betrokken bij de formatiebesprekingen.