FNV en gemeenten uiten felle kritiek op Lenteakkoord

Het gisteren uitgelekte Lenteakkoord leidde vandaag tot klachten onder andere van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de FNV, zo blijkt uit reacties van de woordvoerders. Beide partijen voorzien grote financiële moeilijkheden door de voorgenomen bezuinigingen.

Het begrotingsakkoord betekent een miljoenenstrop voor gemeenten volgens VNG-voorzitter Ralph Pans. Foto Michael Kooren/Hollandse Hoogte

Het gisteren uitgelekte Lenteakkoord leidde vandaag tot klachten van onder andere van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de FNV, zo blijkt uit reacties van de woordvoerders. Beide partijen voorzien grote financiële moeilijkheden door de voorgenomen bezuinigingen.

Het begrotingsakkoord betekent een miljoenenstrop voor gemeenten en andere lagere overheden als provincies en waterschappen, zo meldt VNG-voorzitter Ralph Pans vandaag volgens de NOS.

Door bezuinigingen op de rijksbegroting, maar ook door ‘schatkistbankieren’ worden lagere overheden getroffen. Gemeenten mogen niet langer van hun spaargeld rente trekken bij een bank, maar het geld moeten stallen bij het ministerie van Financiën. Dat levert minder rendement op. Volgens Pans houden lagere overheden door het aangescherpte beleid te weinig speelruimte over.

Jongerius: het is nog erger dan we dachten

‘Het is een slopend akkoord’, ‘gerommel in de marge’ of ‘nog erger dan we dachten’, dat stelt Agnes Jongerius, voorzitter van FNV Bondgenoten vandaag tegenover de Volkskrant. Ze vindt dat het akkoord voornamelijk kortetermijndoelen dient:

“De koopkracht van mensen wordt keihard aangepakt door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen: hogere eigen risico in de zorg, een lagere onbelaste reiskostenvergoeding, de btw-verhoging en natuurlijk de nullijn voor ambtenaren.”

Ook de zorgsector maakt zich zorgen. Laurend de Vries, directeur van GGD Nederland, sluit zich bij Jongerius aan en noemt het akkoord ‘gerommel in de marge’. Rien Meijerink, de voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg spreekt van een ‘gemiste kans’. Met name de verhoging van het eigen risico tot 350 euro noemt hij “de makkelijkste oplossing om wat geld binnen te halen”:

“Op deze manier blijven we gewoon dezelfde pakweg 12 procent van ons bruto binnenlands product aan zorg uitgeven.”

Diederik Samsom, partijleider van oppositiepartij PvdA uitte gisteravond zijn zorgen over de maatregelen in het begrotingsakkoord:

16 miljard bezuinigen

Het akkoord dat is gesloten door de partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie omvat in totaal 16 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Een van de maatregelen die erin genoemd wordt is de verhoging van btw van 19 naar 21 procent.

Daarnaast wordt woon-werkverkeer belast volgens de voorgenomen besparingen, en gaan accijnzen op sigaretten (35 cent), bier (10 procent), wijn (15 procent) en sterke drank (6 procent) omhoog. Ook wordt de aftrekbaarheid van nieuwe hypotheken beperkt en gaat de AOW-leeftijd omhoog. Lees hier een uitgebreid overzicht van de maatregelen die het Lenteakkoord omvat.

    • Annemarie Coevert