Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Facebook vraagt 38 dollar per aandeel - waarde van 104 miljard

Facebook gaat morgen naar de beurs. Een aandeel gaat 38 dollar kosten. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Facebook gaat 38 dollar per aandeel vragen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De onderneming verwachtte eerder tussen de 34 tot 38 dollar te kunnen ophalen. De beursgang kan Facebook maximaal 18,4 miljard dollar (14,5 miljard euro) opleveren.

De handel in aandelen Facebook begint morgen. Gisteren werd bekend dat Facebook een kwart meer aandelen uitgeeft dan eerder aangekondigd vanwege een hoger dan verwachte vraag. Het totale aantal uit te geven aandelen komt daarmee op 421 miljoen. Als de vraag toch nog hoger uitvalt, kunnen nog eens zestig miljoen aandelen uitgegeven worden.

Door de vraagprijs per aandeel op 38 te stellen, komt de totale waarde van Facebook op 104 miljard dollar te staan, schrijft persbureau Reuters. Dat is veel. Facebook overtreft daarmee bedrijven als McDonalds, Yahoo en Ebay. Ter vergelijking: in 2004 haalde Google met haar beursgang 1,9 miljard dollar op, en had toen als geheel een waarde van 23 miljard dollar.

Er is een enorme belangstelling voor aandelen Facebook:

Als de oprichters van Facebook inderdaad zo’n 18,4 miljard dollar aan de beursgang overhouden, dan is dat meer dan een beursgang van een internetbedrijf ooit heeft opgeleverd. Voorheen was Google recordhouder.

Toch is niet iedereen er van overtuigd dat Facebook het astronomische bedrag van 104 miljard ook echt waard is. Sommige experts spreken van een hype.

Facebook werd begin 2004 opgericht door studenten van de Harvard universiteit in de Verenigde Staten. Het aantal gebruikers steeg daarna snel. Volgens Facebook maken nu 845 miljoen mensen minimaal één keer per maand gebruik van het sociale netwerk. In oktober vorig jaar werd Facebook ook in Nederland het grootst. Met bijna zes miljoen gebruikers is het nu populairder dan Hyves.