Duitse minister Schäuble wil direct gekozen EU-president

De Duitse ministere Schäuble neemt in Aken de Internationale Karelsprijs in ontvangst. Foto AFP / Patrik Stollarz

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft opgeroepen tot de introductie van een direct gekozen EU-president. Hij denkt dat een gekozen voorzitter van de Europese Commissie de EU democratisch versterkt en Europa daarmee meer armslag biedt om uit de eurocrisis te komen.

In een toespraak in Aken zei Schäuble vandaag:

“We moeten nu een politieke unie creëren. We hebben sterke Europese instituties nodig. Bij de komende Europese parlementaire verkiezingen zouden partijen elk een kandidaat voor moeten kunnen dragen, die bij winst door alle nationale overheden als de president van de Europese Commissie wordt geaccepteerd. De politieke eenheid van Europa heeft een gezicht nodig.”

Schäuble spreekt zich al sinds het begin van de jaren negentig uit voor meer Europese politieke integratie. NRC-correspondent in Duitsland, Joost van der Vaart, noemt Schäuble een “overtuigd Europeaan die al vele jaren voortdurend pleit voor meer democratie binnen de Europese Unie, ook op het hoogste niveau.”

De opmerkingen van de Duitse minister van Financiën komen dus niet geheel uit de lucht vallen. Maar belangrijk zijn ze wel. Na Angela Merkel is Schäuble volgens Van der Vaart het belangrijkste lid van de Duitse regering. Zijn oproep heeft dus veel gewicht.

Schäuble zei ook dat de door hem beoogde verdere politieke integratie niet van de ene op de andere dag een feit zal zijn.

“Evolutie heeft, in tegenstelling tot een revolutie, vele voordelen. Niet op de laatste plaats gebeurt evolutie op een vrijwillige en vreedzame manier.”

Schäuble sprak vandaag in Aken ter ere van de Internationale Karelsprijs die hij daar in ontvangst nam. Dat is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan personen die zich sterk hebben gemaakt voor Europese integratie.

Momenteel is de Portugees Jose Manuel Barroso president van de Europese Commissie. Hij is niet direct gekozen.