Defensie wil elf nieuwe Chinook-helikopters aanschaffen

Foto WFA/Dirk Hol

Het ministerie van Defensie wil elf nieuwe Chinook-transporthelikopters kopen. De toestellen kosten samen ongeveer 250 miljoen euro, schrijft demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aan de Tweede Kamer.

Hillen moest kiezen tussen het moderniseren van elf oude Chinooks of het aanschaffen van nieuwe toestellen, schrijft persbureau Novum. Hij kiest ondanks hogere kosten voor het laatste, omdat het verschil ‘meer dan gecompenseerd wordt door doelmatigheids- en kostenvoordelen’.

Oudste toestel uit 1974

Zeven van de huidige elf Chinooks stammen uit 1974 en vier uit 1994. Ze zijn verouderd en er moet ingrijpend aan worden gesleuteld om de inzetbaarheid van deze toestellen te verbeteren en te waarborgen. Het kiezen voor nieuwe toestellen is volgens Hillen minder risicovol, omdat bij het moderniseren van de oude toestellen complicaties kunnen optreden. Ook zijn de Chinooks dan zo’n tien maanden niet inzetbaar.

De elf nieuwe toestellen worden naar verwachting tussen 2015 en 2019 door fabrikant Boeing afgeleverd. Ze kunnen tot 2045 mee. Defensie had eerder ook al zes nieuwe Chinooks besteld. Die worden binnenkort geleverd.