‘China geeft blinde activist Chen paspoort binnen 15 dagen’

Chen Guangcheng praat met de Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke (rechts). Foto AP / U.S. Embassy Beijing Press Office

De blinde Chinese activist Chen Guangcheng en zijn gezin krijgt van de Chinese autoriteiten binnen vijftien dagen een paspoort, zo is hem verteld. Chen laat weten dat nog niet zeker is of hij hierop snel het land kan verlaten, meldt persbureau AP.

De dissident ligt nu alweer twee weken onder een virtueel huisarrest in een ziekenhuis in Peking, maar Chen kan zeer waarschijnlijk gaan studeren in de Verenigde Staten, zo bleek eerder deze maand. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen dat een universiteit hem wil ontvangen en dat hij zal worden voorzien van reisdocumenten.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen sindsdien echter dat de daadwerkelijke uitvoering van de belofte van China nog langer kan duren dan verwacht, omdat China liever niet al te soft zal willen overkomen. Dat zou een slecht teken zijn in de richting van andere dissidenten, die China graag onder de duim en in eigen land wil houden.

Chen zei eerder naar de VS te willen komen om daar te “rusten”, iets wat hij de “afgelopen tien jaar” niet heeft kunnen doen. De dissident liet weten bezorgd te zijn over het welzijn van zijn familie. Aan welke universiteit de mensenrechtenactivist zou gaan studeren, is niet bekendgemaakt.

De activist stond onder huisarrest vanwege zijn kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Guangcheng ontsnapte vorige maand uit zijn huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Peking. Hij verliet de Amerikaanse ambassade echter weer na zes dagen, maar gaf toen wel snel daarna weer aan naar de VS te willen.