Asperge spaghetti

In een hilarische Monty Python scène in een dierenwinkel meldt zich een koper voor een kat. De verkoper heeft geen kat voorradig, maar biedt aan om een ‘cat job’ op een terrier toe te passen: ‘ll file its legs down a bit, take its snout out, stick a few wires through its cheeks. There you

In een hilarische Monty Python scène in een dierenwinkel meldt zich een koper voor een kat. De verkoper heeft geen kat voorradig, maar biedt aan om een ‘cat job’ op een terrier toe te passen: ‘ll file its legs down a bit, take its snout out, stick a few wires through its cheeks. There you are, a lovely pussy cat.’
In de keuken heeft een hele kokslichting zich de afgelopen jaren toegelegd op dergelijke metamorfoses, waarbij met moleculaire kooktechnieken het een in het ander veranderde of de smaken van twee producten verwisseld werden.


De aspergespaghetti van Luc Kusters (Bolenius restaurant) is ook zo’n gedaanteverwisseling, maar dan zonder gebruik te maken van raketwetenschap. Een vrolijk gerecht dat je ook even op het verkeerde been zet. Maar het is tegelijk een originele manier om asperges te serveren zonder aan smaak in te boeten.
Het recept:

350 gram asperges
150 gram room
5 gram zout
Schil de asperges, verwijder het droge eind. Snij en vierendeel de koppen en hou die apart. Maak van de onthoofde asperges spaghetti met behulp van een mandoline. De stukken die je daarbij overhoudt in stukken van 6-8 centimeter snijden en met de room in een plastic zakje doen, vacumeren of met de hand de lucht uit het zakje schuiven, het zakje dichtsealen en in water van net onder het kookpunt in 20 minuten garen in een afgedekte pan.
Blender de massa en passeer door een fijne zeef.
Stoom de aspergespaghetti samen met de gevierendeelde koppen tot de slierten beetgaar zijn. Dresseer op het bord in een ring, spuit er de roomsaus over, leg de aspergekoppen er netjes op en maak het gerecht af door er haringkuit over te sprenkelen