ANWB verwacht files door dagjesmensen

Filevorming vanuit de A2 richting ring Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

In het hele land zorgen dagjesmensen vandaag waarschijnlijk voor files op de wegen. De ANWB verwacht dat veel mensen vanwege Hemelvaartsdag in de auto stappen om een bezoek te brengen aan recreatiegebieden en pretparken.

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is daardoor in het hele land kans op opstoppingen, schrijft persbureau Novum. Volgens weeronline is het goed weer voor een dagje uit. Hoewel het met gemiddeld 15 graden een paar graden kouder is dan normaal halverwege mei, blijft het overwegend droog en zijn er flinke zonnige perioden.

“Het is de mooiste dag van de week”, zegt een woordvoerder van de website:

“De komende dagen wordt het weliswaar warmer, maar trekken er ook buien over het land die gepaard kunnen gaan met onweer.”

Het Hemelvaartsweekeinde zorgde gistermiddag ook al voor extra drukte op de wegen. Vooral rond Utrecht, Amersfoort en Arnhem stonden langere files dan op een normale woensdag. Ook in het zuiden was het extra druk.

Ongeveer een miljoen Nederlanders trekken er dit weekeinde op uit, van wie zo’n zeshonderdduizend mensen in Nederland blijven. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een korte vakantie.