Alles wat je wilt weten over de Amerikaanse verkiezingen in één kaart

De verkiezingskaart van The Washington Post. Foto screenshot Washingtonpost.com

Natuurlijk, de Amerikaanse verkiezingen zijn nog ver weg. Pas begin november gaan de VS naar de stembus. Maar de campagne is al wel volop op gang. En het belooft een spannende race te worden. The Washington Post praat je daarom bij met een erg handige verkiezingskaart.

De kaart laat in donkerrood zien welke staten sowieso naar Mitt Romney gaan. Lichtrood zijn de staten waar hij waarschijnlijk zal winnen. Donkerblauw zijn de staten die zonder twijfel een prooi voor Barack Obama zullen zijn. En lichtblauw kleuren de staten waar de president waarschijnlijk wint.

Op een balk bovenaan de kaart staat bovendien met een zwart lijntje aangegeven op welk punt één van de twee kandidaten een meerderheid heeft en dus de verkiezingen wint. Niet verrassend ligt dat punt in geel gebied. Geel staat voor de zogenaamde ‘swing states’.

De verkiezingskaart van The Washington Post, plus uitleg:

Statistieken over werkloosheid, urbanisatie en homohuwelijk

Swings states zijn staten waarvan nog niet duidelijk is welke kant ze zullen kiezen. In totaal zijn er negen. Het gaat om de staten: Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio. Virginia en Winconsin. Daar zullen de twee presidentskandidaten de komende maanden dus het vaakst te vinden zijn.

Van deze staten is Florida verreweg de grootste en dus de belangrijkste, gevolgd door Ohio en North Carolina. Duidelijk is dat Obama minder van deze swing states hoeft te winnen dan Romney.

Maar de kaart geeft niet alleen aan wie favoriet is in welke staat. Ook biedt zij per staat statistieken over onder meer werkloosheid, inkomen, urbanisatiegraad, en informatie over zaken als het homohuwelijk. Dus, in de woorden van NRC-correspodent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Wow. Deze interactieve kaart van de Washington Post vertelt alles wat je wil weten over de verkiezingen http://t.co/3f9BZqhY