Zwarte doos vliegtuigongeluk Indonesië gevonden

Twee Indonesische en een Russische onderzoeksleider presenteren de zwarte doos aan de media. Foto AP / Jefri Tarigan

De zwarte doos van de Russische Sukhoi Superjet die vorige week crashte tegen een bergwand in Indonesië is gevonden. Het flink beschadigde en verbrande apparaat lag in een ravijn van 500 meter diep.

Hoewel de zwarte doos zowel een voice- als datarecorder moet bevatten is vooralsnog alleen eerstgenoemde teruggevonden. De Sukhoi Superjet 100 was het eerste door Rusland vervaardigde passagiersvliegtuig sinds de val van de Sovjet-Unie.

Vorige week verongelukte het toestel met aan boord 45 journalisten en potentiële kopers van het model dat in samenwerking met Boeing is gebouwd. De Indonesische autoriteiten kunnen nog niets zeggen over de staat van het teruggevonden materiaal en of daarop terug te vinden zal zijn wat d eoorzaak van de crash is geweest.

De zwarte doos, in werkelijkheid fel oranje gekleurd, was helemaal geblakerd wat het terugvinden bemoeilijkte. Onderzoekers zeggen niet van plan te zijn de laatste gesprekken tussen de twee piloten en de luchtverkeersleiding volledig openbaar te maken.