Zorgkosten met ruim drie procent gestegen

Een huisarts controleert de hartslag van een oudere patiënt tijdens de doktersvisite. Vanochtend werd bekend dat de zorgkosten in Nederland met drie procent zijn gestegen. Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

Aan de zorg is vorig jaar negentig miljard euro uitgegeven. Dat is 3,2 procent meer dan in 2010, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om het bedrag dat de overheid, zorgverzekeraars en particulieren samen aan zorg hebben uitgegeven. De uitgaven van particulieren zijn geschat.

De uitgaven in de gezondheids- en welzijnszorg stegen vanaf 2004 steeds sneller, tot een stijging van bijna zeven procent in 2008. Daarna nam de stijging langzaam af. In 2009 was de groei 5,2 procent en in 2010 nog 3,9 procent.

De loonkosten vormen verreweg de grootste kostenpost. Bij ziekenhuizen, ggz-instellingen en in de ouderenzorg vormen de loonkosten ongeveer twee derde van de totale kosten. Door het stijgend aantal banen en de stijgende lonen werd vorig jaar ruim drie procent meer aan loon uitgegeven. “De stijging van de zorgkosten komt dus vrijwel geheel door de stijging van de loonkosten”, aldus een woordvoerder van het CBS tegenover persbureau Novum.

Van de negentig miljard euro ging ruim 23 miljard euro naar ziekenhuizen en specialistenpraktijken. Aan huisartsenpraktijken werd vorig jaar ruim acht procent meer uitgegeven dan in het jaar daarvoor. Die scherpe stijging komt door tariefverhogingen. De uitgaven aan tandartsen namen met maar 0,8 procent toe. Dat komt doordat de tandheelkundige zorg voor 18- tot 22-jarigen uit de basisverzekering is gehaald. Zij moeten nu zelf betalen en gaan daardoor minder naar de tandarts.

Verschillende kabinetten hebben geprobeerd de alsmaar stijgende kosten in de zorg te beperken. Dat is nog niet gelukt. Voor dit jaar hebben kabinet, ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgesproken dat ziekenhuizen maar 2.5 procent meer mogen uitgeven dan vorig jaar.