Zakelijk directeur Stedelijk stapt op

De zakelijk directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Patrick van Mil, stapt op. Hij vertrekt per november 2012. Hij zegt dat hij weggaat omdat de functie na de heropening van het museum minder interessant voor hem wordt.

Van Mil: „Het grote verschil is dat ik het museum nu samen met andere partijen naar de heropening leid en bezig ben met het maken van plannen voor de komende jaren. Daarnaast is het mijn ambitie de subsidie van de gemeente Amsterdam goed te regelen. Na de heropening wordt het meer uitvoerend werk. Dat is niet wat ik ambieer. Ik heb mijn vertrek nu alvast aangekondigd, zodat het museum ruim de tijd heeft om een opvolger te zoeken.”

Van Mil, die kunstgeschiedenis studeerde, trad in februari 2010 in dienst van het Stedelijk Museum. Hij werkte eerder bij onder meer het Zuiderzeemuseum, het Filmmuseum, het Nederlands Architectuurinstituut en het Internationaal Film Festival Rotterdam. Hij zegt dat hij graag „beleidsmatig werk” wil doen. „Ik heb eerder ook meer inhoudelijke functies vervuld en sta open voor functies en projecten waarin ik mijn generalisme kan inzetten.”

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht, zegt dat hij de beslissing van Van Mil respecteert en bedankt hem voor zijn werk. De Raad van Toezicht hoopt een opvolger te vinden in het bedrijfsleven. „Dat moet iemand zijn die extreem creatief, extreem zuinig en extreem radicaal is. Dingen die niet makkelijk in één persoon samengaan.”