Wilders spant kort geding aan tegen Staat om Europees noodfonds

Geert Wilders wil via een kort geding tegen de Nederlandse Staat afdwingen dat er pas na de verkiezingen wordt gestemd over het nieuwe noodfonds voor de euro.
Geert Wilders wil via een kort geding tegen de Nederlandse Staat afdwingen dat er pas na de verkiezingen wordt gestemd over het nieuwe noodfonds voor de euro. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

PVV-leider Geert Wilders spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Hij wil zo afdwingen dat pas na de verkiezingen op 12 september wordt gestemd over het nieuwe permanente noodfonds voor de euro (ESM).

Dat zei hij vandaag in de Tweede Kamer. Wilders eiste in een hoofdelijke stemming dat pas later over de ratificatie wordt besloten. Zijn voorstel werd weggestemd, maar volgens Wilders vormen de 41 Kamerleden die voor uitstel stemden een ‘substantiële minderheid’.

“Ik kan me hier niet bij neerleggen. Ik kan de regels van de Kamer niet veranderen, maar ik kan wel Rutte voor de rechter dagen.”

Wilders spreekt van een uiterst principiële zaak. Wanneer het verdrag wordt goedgekeurd door de Kamer, is sprake van de ‘grootste soevereiniteitsoverdracht ooit’, vindt hij. Dat kan volgens niet worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst. Hij waarschuwde om de sleutel van de schatkist niet aan ‘ongekozen Brusselse bureaucraten’ te geven.

Volgens Wilders moet de kiezer zich kunnen uitspreken over het besluit. Eerder vandaag zei hij:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders NL mag ESM-verdrag nooit ratificeren. Historische uitholling NL-se soevereiniteit. Een stem op Rutte/VVD is een stem op Brussel en tegen NL!

Wilders wordt bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz.

Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF. In het permanente fonds wordt zevenhonderd miljard euro gestort, waarvan Nederland veertig miljard bijdraagt. De Algemene Rekenkamer trok eerder aan de bel, omdat de publieke, externe controle op het fonds slecht is geregeld.

Wilders hoopt dat de Kamer ‘het fatsoen heeft’ om niet over het ESM te stemmen zolang het kort geding nog onder de rechter is.