Weer

Na het opmerkelijk koude weer van de laatste weken stijgt de temperatuur komend weekeinde eindelijk weer naar een normaler niveau van gemiddeld een graad of 18.

De buien worden inmiddels onderdrukt door een klein hogedrukgebied dat precies over ons land trekt. Daardoor valt de wind weg en is het vannacht ook kraakhelder. Ideale omstandigheden voor een sterke afkoeling. Op beschutte plaatsen daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Lokaal kan het tot 1 of zelfs 2 graden vorst komen. Vlak boven de grond vriest het op uitgebreide schaal met temperaturen tot wel 5 graden onder nul. Plaatselijk ontstaan ook enkele mistbanken.

Hemelvaartsdag begint dus koud en helder, met veel zon. In de tweede helft van de ochtend maakt het blauw plaats voor vrij veel afgeplatte stapelwolken. Het blijft in ieder geval wel droog. Bij een zwakke veranderlijke wind wordt het ’s middags zo’n 12 tot 14 graden.

Vrijdag wordt het weer bepaald door een lagedrukgebied dat zich vanuit Frankrijk uitbreidt naar ons land. Een gebied met buien trekt in de middag van zuid naar noord over het land. Plaatselijk kan het ook even onweren. De buien hangen samen met warmere lucht, afkomstig uit Frankrijk. Het kwik stijgt ondanks de aanwezigheid van bewolking en buien naar 16 tot 19 graden.

In het weekeinde houdt het buiige weer aan en dat zal dan bovendien soms gepaard gaan met onweer. Tegelijkertijd wordt het nog wat warmer, met maxima van zo’n 17 tot ruim 20 graden.