Waarom Nieuwpoort?

De Grote Geschiedenis QuizNed. 2, 20.25-22.00 uur

1600, Slag bij Nieuwpoort. Dat feitje lepelt iedereen zo op. Lekker, zo’n rond jaartal. Beter te onthouden dan het Rampjaar. (Hoor ik daar 1672? Iemand?) Maar wat gebeurde er precies bij Nieuwpoort, onder leiding van kapitein-generaal Maurits van Nassau? Die kennis heeft lang niet iedereen paraat.

In De Grote Geschiedenis Quiz, die dit jaar voor de elfde keer wordt gehouden, weten de kandidaten het antwoord hopelijk wel. Zo niet, dan kunnen ze overleggen met hun teamgenoten. Waar ze in de eerste jaren individueel vragen beantwoordden, spelen ze tegenwoordig in teams: vier met min of meer bekende Nederlanders, één team met ‘lezers’, de beste inzenders van een voorronde.

Wie wil inzetten op de overwinning kiest maar beter voor die Onbekende Nederlanders. De verhouding is nog veel schever dan die tussen Vlamingen en Nederlanders in het Groot Dictee. Slechts één keer won een BN’er deze quiz: de huidige PvdA-leider Diederik Samsom, in 2008.

Wat de GGQ zo knap maakt, zijn de geloofwaardige alternatieven die de makers voor meerkeuzevragen bedachten. De echte geschiedenis is vaak nog gekker dan het verzonnen foute antwoord.

Voor wie vanavond klaar zit met pen en papier op schoot, verklappen we vast een vraag: tijdens de live-uitzending van de Europacupfinale tussen Ajax en Inter in 1972 was er een novum op de Nederlandse tv. Wat was er nieuw aan die uitzending? Niet googlen, dat is valsspelen!

De quiz, georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en Andere Tijden, vindt dit jaar plaats op een nieuwe plek: in de passage van het Rijksmuseum. Juist ja, daar waar je vroeger een onderdoorgang voor fietsers had. Maar dat is geschiedenis.

Janna Laeven