VS meer betrokken bij oorlog in Jemen tegen Al-Qaeda

Jemenitische oorlogsvliegtuigen en grondtroepen hebben gisteren op vier fronten een aanval gelanceerd op bolwerken van Al-Qaeda in het zuiden van het land. Het is de eerste keer dat het Jemenitische leger direct aangestuurd wordt door Amerikaanse militairen op een nabijgelegen luchtmachtbasis. Dat hebben Jemenitische functionarissen gezegd.

Dit duidt op een intensivering van de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Jemen in de strijd tegen de regionale tak van Al-Qaeda, die ervan wordt beschuldigd verscheidene aanslagen te hebben georganiseerd tegen de VS. Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland heeft al een jaar verscheidene steden in handen in Zuid-Jemen, waaronder een provinciale hoofdstad, Zinjibar.

Het slecht getrainde en slecht uitgeruste Jemenitische leger heeft grote problemen in de strijd tegen Al-Qaeda, dat profiteerde van de chaos die vorig jaar groeide tijdens de opstand tegen toenmalig president Ali Abdullah Saleh. Na Salehs aftreden heeft zijn opvolger Abed Rabbo Mansour Hadi onder Amerikaanse druk van de strijd tegen Al-Qaeda zijn prioriteit gemaakt.

Het nieuwe offensief heeft tot doel om Zinjibar te heroveren, wat volgens de autoriteiten de invloed van Al-Qaeda in het zuiden flink zou verminderen. Gisteren hadden hevige gevechten plaats in Zinjibar. Volgens een legerfunctionaris waren Jemenitische troepen gisteren doorgedrongen tot het centrum van de stad.

Volgens Jemenitische legerfunctionarissen geven de VS logistieke steun vanuit de luchtmachtbasis Al-Annad in de zuidelijke provincie Lahj. De basis doet dienst als commandocentrum waar bijna zestig Amerikaanse militairen de Jemenieten informatie en advies geven.

Zondag lanceerden Al-Qaedastrijders een aanval op de luchtmachtbasis, maar die werd afgeslagen. Een Jemenitische officier kwam daarbij om. Het Jemenitische leger heeft daarna zijn militaire aanwezigheid bij de basis flink vergroot om de beveiliging te verbeteren.

De Amerikaanse ambassade wilde geen commentaar geven op de geïntensiveerde Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd tegen Al-Qaeda, die al met luchtaanvallen werd gesteund. Maar een week geleden zei het Pentagon dat het weer militaire adviseurs naar Jemen had gestuurd voor de „standaard” samenwerking tegen terrorisme. De VS hadden al eerder een militair trainingsprogramma in Jemen, maar dat werd vorig jaar opgeschort.

Een anonieme Amerikaanse legerfunctionaris zei echter dat de militairen die nu naar Jemen zijn gestuurd commando’s zijn, die vallen onder strikter geheime regelingen dan de conventionele Amerikaanse militairen. Hun expertise is onder meer het trainen van lokale militairen.

De VS beschouwen Al-Qaeda in Jemen als het meest actief en gevaarlijk. De groep zat achter de poging in december 2009 om met een onderbroekbom een Amerikaans vliegtuig boven Detroit op te blazen. Ook verstuurde het bompakketten via de luchtpost met als bestemming synagoges in Chicago in 2010. (AP)