Volledige Lenteakkoord uitgelekt: ruim 12 miljard aan bezuinigingen

Gisteren: minister De Jager arriveert bij de kamer van D66 voor verder overleg met de 5 fractievoorzitters over het Lenteakkoord.
Gisteren: minister De Jager arriveert bij de kamer van D66 voor verder overleg met de 5 fractievoorzitters over het Lenteakkoord. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Het Lenteakkoord is uitgelekt. Het vijfpartijenakkoord dat het begrotingstekort in 2013 moet terugdringen is in handen van De Telegraaf. Volgens bronnen van NRC Handelsblad gaat het om een accurate versie.

Het gaat in totaal om 12,2 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen.

Pensioenleeftijd naar 67

Zoals verwacht werd wordt het eigen risico op de zorg verhoogd naar 350 euro. De voorgenomen BTW-verhoging op podiumkunsten is teruggedraaid. Ook de bezuinigingen op ontwikkelingshulp van 750 miljoen zijn teruggedraaid en de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden verzacht. De AOW-leeftijd gaat omhoog: volgend jaar met een maand en vanaf 2016 ieder jaar met twee maanden. In 2019 zal de pensioenleeftijd ieder jaar met drie maanden stijgen, zodat de pensienleeftijd in 2023 op 67 jaar ligt.

De koopkrachteffecten van de maatregelen, die pas na de doorrekeningen van het CPB definitief zijn, blijven in z’n totaliteit onder de twee procent, maar AOW’ers met een aanvullend pensioen van boven de tienduizend euro moeten wel 3,25 procent inleveren. De sociale minima leveren ruim een procent in. Over de effecten voor andere groepen schrijft De Telegraaf:

“Alleenverdieners met kinderen leveren met een modaal inkomen (32.500 per jaar bruto) -1 procent in, voor twee keer modaal is dat -0,75 procent. Tweeverdieners waarvan de partner een half keer modaal verdient gaan er -0,75 op achteruit. Daarboven is er geen koopkrachtverlies of zelfs een kleine plus.”

‘Het PVV-sausje is er nu helemaal vanaf’

NRC-politiek redacteur Erik van der Walle in reactie op de uitgelekte documenten:

“Vandaag opende De Telegraaf met de forse koopkrachteffecten die dit akkoord zou inhouden, zoals doorgerrekend door vakcentrale MHP. Rutte noemde het beeld dat gepresenteerd werd vanmiddag in zijn persconferentie ‘hysterisch’. Uit het uitgelekte rapport blijkt dat de koopkrachtplaatjes iets minder ernstig zijn. Dat kan ook de reden zijn geweest waarom dit nu is uitgelekt. In 2013 komt de koopkracht over de hele linie onder de -2 procent uit. Vooral AOW’ers gaan er flink op achteruit.

“Opmerkelijk is dat VVD en CDA sommige bezuinigingen terugdraaien, die ze juist overeen waren gekomen in het Catshuis. Dan heb ik het over passend onderwijs, de verhoging van de btw op de kunsten, ontwikkelingshulp. Dat is voor het CDA en de VVD toch pijnlijk, dat ze op hun schreden terug moeten keren. Ook pikant is dat belastingen als de leidingwaterbelasting en de frisdrankenbelasting tóch niet worden afgeschaft. Dat wilde staatssecretaris Weekers nu juist gaan vereenvoudigen. Verder zorgde de PVV ervoor dat de rollator in het basispakket bleef - overigens geen grote kostenpost - maar die wordt er nu alsnog uitgehaald. Ook het fiscaal vriendelijk groen beleggen, wat de PVV wilde schrappen, zit er nu weer in. Je kunt wel zeggen dat het PVV-sausje er vanaf is.

“De btw-verhoging levert 4 miljard op en daarvan zal 1,5 miljard al in 2013 terugkomen via lagere loonbelasting. In het Catshuisakkoord werden de koopkrachteffecten pas ná 2013 verzacht.”

Pas na berekening CPB definitief

Het akkoord waarover D66, CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie vannacht overeenstemming hebben bereikt, is vandaag opgestuurd naar het CPB. Het akkoord is nog niet helemaal definitief, want na de doorrekening van het CPB kunnen er nog wijzigingen worden doorgevoerd. Pas dan zouden de officiële plannen bekend worden gemaakt.

De nieuwe begrotingsafspraken worden in de Voorjaarsnota verwerkt. Die nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer en zal volgende week in de laatste ministerraad van mei worden besproken. Het is de bedoeling dat het akkoord leidt tot een begrotingstekort van maximaal drie procent, zoals Brussel voorschrijft.

Plannen uit het akkoord

Lees op de site van De Telegraaf alle plannen van de vijf partijen over: