VN-waarnemers Syrië terug van gedwongen overnachting bij rebellen

Het uiteinde van een mortier steekt uit de grond in de belegerde Syrische stad Homs. Foto AP / Fadi Zaidan

Zes VN-waarnemers in Syrië zijn terecht nadat ze de nacht spendeerden in een kampement van de anti-regimestrijders. Het zestal werd gisteren gescheiden van hun konvooi nadat ze verzeild raakten in een aanval waarbij 21 burgers omkwamen.

De waarnemers zijn volgens de bevelhebber van het Vrije Syrische Leger overgedragen aan een VN-konvooi in Khan Sheikhou, een noordelijk gelegen dorp nabij Hama. Hun voertuigen raakten gisteren beschadigd bij een aanval na een begrafenis. De rebellen ontfermden zich daarna over de VN-werknemers.

Volgens de Syrische opstandelingen werd de aanval ingezet door regeringstroepen. Maar de staatsmedia beweren dat niet nader geïdentificeerde schutters achter het offensief zaten.

De meer dan 200 VN-waarnemers in Syrië moeten toezien op het naleven van het staakt-het-vuren. De wapenstilstand is echter al herhaaldelijk geschonden. Het incident gisteren is ten minste het tweede geval waarbij leden van de Verenigde Naties betrokken waren. Vorige week werd een bermbom tot ontploffing gebracht vlak nadat een konvooi gepasseerd was.