Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen weer in verlegenheid over Romafamilie

De gemeente Utrecht heeft tussen september 2009 en april 2010 29.000 euro uitgegeven aan het huisvesten van de familie.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht is opnieuw in verlegenheid gebracht door de zaak van de Romafamilie Nicolich, die al geruime tijd voor overlast zorgt. De gemeente heeft tussen september 2009 en april 2010 29.000 euro uitgegeven aan het huisvesten van de familie in vakantieparken en in hotels. Het geld werd besteed aan overnachtingen, telefoonkosten, een schoonmaakploeg en een gehuurde film. Deze uitgaven werden direct geregeld door Jan van der Valk, de bestuursadviseur van Wolfsen, blijkt uit documenten die het AD kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De gemeenteraad was niet op de hoogte van de exacte besteding van het geld. Ook de rol van burgemeester Wolfsen was niet bekend. In diverse debatten verklaarde de burgemeester dat de kwestie behoorde tot de portefeuille van de wethouder Wonen.

Mark Dijk van oppositiepartij VVD:„De burgemeester was blijkbaar dondersgoed op de hoogte. In deze zaak is de raad al meerdere keren onjuist geïnformeerd, dat irriteert me mateloos.” In februari van dit jaar overleefde burgemeester Wolfsen een motie van wantrouwen over de kwestie. Het college zou de gemeenteraad „onjuist en onvolledig” hebben geïnformeerd.

Op een persconferentie zei wethouder wonen Gilbert Isabella (PvdA) dat de vervangende huisvesting op campings en in vakantiehuizen werd geregeld uit „humanitaire overwegingen”. Een lid van de dakloze familie was hoogzwanger en is tijdens de periode van opvang bevallen. Er is volgens hem een betalingsregeling afgesproken met de familie, waar ze zich aan heeft gehouden: 12.000 euro van de 29.000 euro is afbetaald. De rest is kwijtgescholden.

De familie Nicolich werd in 2010 landelijk bekend toen ze van de gemeente Utrecht bijna kosteloos een vervallen landhuis langs de A2 in De Meern kregen aangeboden.

Begin 2012 moest de familie – het gaat om twee gezinnen – het huis in De Meern verlaten, omdat de overeenkomst verliep. Een van de gezinnen is door de gemeente ondergebracht in een sloopwoning. De andere tak staat op straat. NRC