Uitgelicht donderdag

Film

Don't Say a Word (Gary Fleder, 2001, VS). Psychiater Michael Douglas dient, om zijn door Sean Bean ontvoerde dochter te redden, een geheim te ontfutselen aan een apathische patiënte. Routine-thriller met Famke Janssen. Naar een boek van Andrew Klavan. Net5, 20.30-22.55u.

Eagle Eye (D.J. Caruso, 2008, VS). Eagly Eye is de naam van een supercomputer die alles in de gaten houdt. De computer wil de president en zijn staf uitroeien nadat die zijn bevel negeerde om een islamterrorist niet te bombarderen. Shia LaBeouf (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) en Michelle Monaghan moeten Big Brother zien te stoppen. Hierbij worden ze eerst tegengewerkt door een cynische FBI-agent, gespeeld door Billy Bob Thornton, die met zijn laconieke spel de show steelt. De onwaarschijnlijkheden leiden eerder tot lachbuien dan tot spanning.Veronica, 20.30-22.55u.

Disturbia (D.J. Caruso, 2007, VS). Tienerversie van Hitchcock-klassieker Rear Window (1954), en niet eens zo slecht. Shia LaBeouf heeft z’n leraar geslagen en moet met een enkelbandje om de zomer thuis doorbrengen. Uit verveling gaat hij de buren met een verrekijker bespioneren, net als destijds James Stewart. Op het nieuws gaat het over een man die meisjes ontvoert. Zijn auto heeft wat deuken. Net als die van zijn buurman. Zou hij? Het leuke, nieuwe buurmeisje dat hij bespiedt, raakt geïntrigeerd door zijn theorietjes over de foute buurman, die, tot walging van LaBeouf, zijn moeder het hof maakt. Disturbia is een strakke thriller die pas aan het eind uit de bocht vliegt met potsierlijke schrikeffecten. Veronica, 22.55-00.55u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde: Aardappelen. Onderzoek naar de wereld van de pieper. Vroeger waren er bijna alleen vastkokende en kruimige aardappels, maar de handel heeft diversiteit gecreëerd met min of meer exclusieve soorten als Opperdoezen en rassen die met minder gif geteeld kunnen worden als Van Gogh, Escort en Alpha. Ned.3, 20.25-21.00u.

Close up: El sonida del bandoneón. Documentaire van Jiska Rickels over een Argentijnse muziekinstrument dat in de vergetelheid dreigt te raken. Oude muziekinstrumenten verslijten en vergaan en bij gebrek aan vraag worden er nog maar weinig nieuwe bandoneons gemaakt. De film laat de strijd van enkelen zien om het instrument levend te houden. Eén van de bekendste bandoneonspelers van Argentinië, Néstor Marconi, wordt gevolgd tijdens repetities en concerten in Buenos Aires, net als Daniel Vedia die lesgeeft aan arme leerlingen op het platteland van Argentinië. Ned.2, 22.45-00.00u.

The most dangerous man in America. Documentaire uit 2009 van Judith Ehrlich en Rick Goldsmith over de voormalige Amerikaanse defensieanalist Daniel Ellsberg, die in 1971 geheime documenten over de Vietnamoorlog (‘The Pentagon Papers’) lekte naar de New York Times. Uit die documenten bleek dat Nixon de bevolking had voorgelogen over de oorlog. Ellsbergs daad was aanleiding tot Watergate, het ontslag van Nixon en het beëindigen van de Vietnamoorlog. Henry Kissinger, Nixons minister van Buitenlandse Zaken, noemde Daniel Elssberg destijds ‘the most dangerous man in America’. De film won de Special Jury Award op IDFA 2009. Canvas, 22.55-00.30u.

Amusement

Solsidan. Tweede aflevering van Zweedse komische serie over tandarts Alex, die samen met zijn zwangere vriendin Anna terugkeert naar zijn geboortestad, het mondaine kustplaatsje Solsidan. Daar gaan ze in zijn ouderlijk huis wonen. Terwijl Anna, een actrice, zich probeert aan te passen aan haar nieuwe omgeving verdeelt Alex zijn tijd tussen Anna en zijn jeugdvrienden Fredde en Ove. Canvas, 19.00-19.30u.

Sport

Voetbal: play-offs promotie/degradatie. Samenvattingen van FC Den Bosch - Willem II en Helmond Sport - VVV. RTL7, 23.30-00.30u.