Turkse woede over botte grenscontroles

Na een ondervraging op Schiphol keerde een Turkse musicus woedend terug naar Turkije. Enkele organisaties eisen maatregelen tegen douanebeambten.

Luitspeler en zanger Arif Sag
Luitspeler en zanger Arif Sag

Rotterdam. - Drie Turkse culturele organisaties in Nederland eisen in een brief aan minister Opstelten (Veiligheid, VVD) dat hij een einde maakt aan de „wanpraktijken” van douanebeambten op Schiphol jegens Turken die Nederland bezoeken. Aanleiding is een afgelast optreden in het Concertgebouw van de beroemde Turkse musicus Arif Sag (67) na een ondervraging op Schiphol.

Sag zou zondag optreden met het Hoofdstadkoor en met het Promenade Orkest zijn eigen compositie Concerto for Baglama uitvoeren. Kort voor aanvang kreeg directeur Adnan Dalkiran van de stichting Kulsan, een van de organisatoren van het concert, een telefoontje van de zanger uit een verhoorkamer op Schiphol. „Hij vroeg of ik met de politie kon praten. Maar die wilde mij niet spreken.” Volgens Dalkiran is Sag doorgelaten na tussenkomst van de Turkse ambassade, maar uit woede over de gang van zaken direct teruggekeerd naar Turkije.

De onbehoorlijke behandeling van reizigers uit Turkije is geen incident, zegt Dalkiran. Het overkomt zakenlieden, artiesten, politici en diplomaten maar ook, aldus de brief aan Opstelten, „de familie en vrienden van de Turkse Nederlanders die op bezoek komen. Deze houding wekt vooral bij de jongeren negatieve tendensen op jegens Nederland. Dat moeten wij niet willen.”

Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat alle reizigers uit landen buiten het zogeheten Schengengebied uitvoerig gecontroleerd worden. Dit betreft reispapieren en reisdoel, maar ook de aanwezigheid van voldoende geld om het verblijf in Nederland te bekostigen. Op het incident rond Sag wil de marechaussee om privcayredenen niet ingaan.

Sag beschikt als ex-parlementariër over een speciaal paspoort en heeft geen visum nodig. Donderdag was hij al even in Nederland voor een repetitie. Dirigent Martin van der Brugge van het Promenade Orkest kreeg toen een controlerend telefoontje van de marechaussee. Na de repetitie ging Sag voor een ander concert naar Turkije, om zondag terug te keren in Amsterdam.

Volgens Dalkiran was Sag donderdag al boos. „We hebben toen alle informatie over het concert – affiche, uitnodiging – in een envelop gedaan en gezegd dat hij dat zondag bij de grenscontrole moest laten zien. Dan moest er geen probleem zijn.”