Telstar wil volgend jaar op blauw gras voetballen - ‘je ziet alles beter’

Op blauw gras zouden spelers en toeschouwers het spel beter kunnen volgen.
Op blauw gras zouden spelers en toeschouwers het spel beter kunnen volgen. Foto sxc.hu / bewerking NRC

Wie al vond dat de romantiek van het voetbal verloren ging met de introductie van kunstgras, kan volgend jaar maar beter niet bij Telstar gaan kijken. De Noord-Hollandse club heeft de KNVB gevraagd of het mogelijk is op een blauw veld te spelen.

De Jupiler League-club uit Velsen vertelt op de eigen site dat de KNVB een fonds beschikbaar heeft voor innovatieve ideeën binnen de voetbalwereld - de club hoopt daarom dat een potje voetbal op een blauw veld onder die noemer valt. De KNVB heeft op zijn beurt eerst de FIFA gevraagd of het wel mag.

Waarom blauw?

Omdat dat beter zicht biedt aan zowel de speler als de kijker. Algemeen directeur Pieter de Waard haalt, wanneer we hem erover bellen, een onderzoek aan waar de Volkskrant vorige week over schreef. Zo kwamen ze op het idee.

Even dat stuk erbij pakken (hier de link voor abonnees). Daarin komt Ion Tiriac aan het woord, toernooidirecteur van het Masterstoernooi (tennis) in Madrid:

“[Tiriac] spreekt van een revolutie in de tennissport. Hij zegt vijf jaar aan zijn ‘Blues’ te hebben gewerkt. Hoewel diverse toptennissers gruwden van het idee, stonden de Women’s Tennis Association (WTA) én de spelersvakbond bij de mannen (ATP) de test in Madrid toe. ‘De spelers, het publiek en de televisiekijkers zullen het verschil merken’, aldus Tiriac. ‘De tennissers hebben op deze blauwe gravelbaan 22 procent beter zicht, de tv-kijker ziet de bal zelfs 27 procent beter.’”

Federer afgelopen zondagin Madrid, op het blauwe gravel. Foto AFP / Javier Soriano

Federer afgelopen zondag in Madrid, op het blauwe gravel. Foto AFP / Javier SorianoFederer afgelopen zondag in Madrid, op het blauwe gravel. Foto AFP / Javier Soriano

Andere sporten doen ook mee: de biljartsport stapte in de jaren negentig over op een blauw laken, pingpongers spelen het liefst op een blauwe tafel en atletiekbanen zijn tegenwoordig ook vaker blauw. Tijdens de Olympische Spelen in Londen van deze zomer wordt ook het hockeytoernooi op blauw gras gespeeld. Het Nederlandse team oefende er al op, om te wennen.

Hockeyclub de Hondsrug in Zuidlaren speelt al sinds september 2010 als enige club van Nederland op een blauw hockeyveld. Op de Olypische Spelen is dit ook de kleur van het veld. Foto Hollandse Hoogte / Sake Elzinga

Hockeyclub de Hondsrug in Zuidlaren speelt al sinds september 2010 als enige club van Nederland op een blauw hockeyveld. Op de Olypische Spelen is dit ook de kleur van het veld. Foto Hollandse Hoogte / Sake ElzingaHockeyclub de Hondsrug in Zuidlaren speelt al sinds september 2010 als enige club van Nederland op een blauw hockeyveld. Op de Olypische Spelen is dit ook de kleur van het veld. Foto Hollandse Hoogte / Sake Elzinga

Roze schoenen? Blauw gras

Telstar wil graag onderscheidend zijn, vertelt De Waard. Dat andere sporten zo fanatiek op blauw overstappen, was de reden er - voor zover hij weet als eerste voetbalclub - mee aan de slag te gaan.

“We hebben ons door grasspecialist Barenbrug uit Nijmegen laten vertellen dat de grassoort Kentucky Blue Grass hier het meest geschikt voor is. In Amerika wordt deze soort veel toegepast in de sportwereld. Het is gras met een diepblauwe zweem eroverheen. Een soort staalblauw.”

Maar de directeur zal ook een voetballiefhebber zijn. Vindt hij niet dat het afbreuk doet aan de romantiek van de sport? Nou, dat valt wel mee.

“Wat mij altijd opvalt is dat het vooral de spelers zelf zijn die over dat soort dingen klagen. Dan denk ik: waarom trek je dan wel roze schoenen aan?”