Oud-krijgsheer Charles Taylor: Hof betaalde getuigen - geen spijt, leef wel mee

Charles Taylor zegt mee te leven met slachtoffers van de burgeroorlog in Sierra Leone. In de rechtszaal van het Speciale Hof voor Sierra Leone ging hij woensdag echter niet zover dat hij ook verontschuldigingen aanbood of berouw toonde. Hij beschuldigde het Hof ervan getuigen betaald te hebben om belastende verklaringen tegen hem af te leggen.

Charles Taylor in de rechtszaal in Leidschendam op zoek naar verzoening en niet vergelding. Foto AP / Evert-Jan Daniels

Charles Taylor betuigt “diep medeleven” met slachtoffers van de burgeroorlog in Sierra Leone. In de rechtszaal van het Speciale Hof voor Sierra Leone ging hij vandaag echter niet zover dat hij ook verontschuldigingen aanbood of berouw toonde. Hij beschuldigde het Hof ervan getuigen betaald te hebben om belastende verklaringen tegen hem af te leggen.

De voormalige Liberiaanse president werd in april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Hieronder vielen onder meer moord, verkrachting en het rekruteren van kindsoldaten tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, waar in 2002 een einde aan kwam. Op 30 mei hoort hij de definitieve strafmaat, maar vandaag mocht hij een half uur lang zijn woordje doen en stelde volkomen onschuldig te zijn aan.

“Mijn straf zou geen vergelding moeten zijn, maar een verzoening. (…) Ik betuig mijn medeleven en droefenis aan de personen en families in Sierra Leone die onder misdaden hebben geleden. Wat ik heb gedaan stond in het teken van de regio stabiliseren. Nooit heb ik geweten dat dit misdaden in de hand speelde. Wat ik deed, is gedaan met eer. Ik was ervan overtyigd dat Liberia nooit vooruit zou kunnen zolang er geen vrede was in Sierra Leone.”

‘Geld corrumpeerde mijn proces’

Taylor zei vandaag dat geld een “corrumperende” rol heeft gespeeld in zijn process. “Getuigen zijn betaald, gedwongen en in veel gevallen bedreigd met vervolging” wanneer ze geen belastende verklaring tegen hem aflegden, zei Taylor. Hij vindt dat een gebrek aan “de volledige context” het Hof belemmert tot het vormen van een goed beeld van de gebeurtenissen tijdens de burgeroorlog.

Aanklagers eisen een gevangenisstraf van tachtig jaar voor Taylor. Diens advocaat Courtenay Griffiths vroeg de rechters er rekening mee te houden dat Taylor deze misdaden niet zozeer beging, maar er medeplichtig aan was. Ze vindt de strafmaat “onevenredig en buitensporig” en verzocht daarom om een straf die Taylor (64) uitzicht biedt op vrijlating.