Soms mag je een agent wél voor mierenneuker uitmaken

Een politieagent een ‘mierenneuker’ noemen mag soms, zegt de Hoge Raad.

Rotterdam. Het is weer iets helderder geworden wat je allemaal aan scheldwoorden tegen een agent mag roepen. Mierenneuker mag. Althans, in bepaalde gevallen, vindt de Hoge Raad.

Mierenneuker is pas een scheldwoord „als dat uit de context blijkt”, zo zegt de Raad in zijn oordeel in de strafzaak tegen de 56-jarige dakloze Sietze Jan V. Hij noemde een agent in Enschede in 2010 ‘mierenneuker’. De zwerver werd door de politierechter en later in hoger beroep schuldig bevonden aan belediging, maar wordt nu door de Hoge Raad in het gelijk gesteld. Volgens het hoogste rechtscollege is het woord pas strafbaar als het kwetsend is bedoeld. En dat is niet het geval bij dit losstaande woordje. Een lagere rechter mag zich nu weer over de zaak buigen.

Het beledigen van agenten kan in verschillende bewoordingen. Pannekoek, homofiel of kankerlijer krijgen agenten regelmatig naar hun hoofd geslingerd. Maar wat kan nu wel en niet?

Het juridisch vakblad Delikt en Delinkwent publiceerde vorig jaar een onderzoek naar de taxatie van grove woorden onder officieren van justitie. Klootzak en teringlijer werden door alle parketten vrijwel eensgezind afgedaan met een boete. Maar juist het woord mierenneuker stuitte op willekeur. De ene officier legt een boete op, de ander seponeert wegens ‘gering feit’. Pannenkoek, wijsneus of koekenbakker kun je wel redelijk veilig tegen een agent zeggen.

Advocaat Richard Korver vindt de uitspraak terecht. „Bij kankerlijer is duidelijk dat het beledigend is bedoeld. Maar rijd je drie kilometer te hard en noem je een agent mierenneuker, dan ben je feitelijk juist. Een pietje precies dus. Door de context mee te wegen, wordt beter recht gedaan aan de situatie.”

Voorzitter Jan Willem van de Pol van de Nederlandse Politiebond is het daarmee niet eens. „Bij ieder scheldwoord is er weer discussie. Het moet nu maar eens vaststaan dat je dit überhaupt niét kan zeggen tegen een ambtenaar in functie.”

Het CDA wil nu opheldering over de uitspraak van de Hoge Raad. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk noemde die gisteren „onbegrijpelijk”. NRC