Sap raadde Dibi lijsttrekkerskandidatuur af

Tofik Dibi aan tafel bij het tv-programma Oog in Oog. Screenshot KRO

Jolande Sap en Tofik Dibi hebben “stevige gesprekken” gevoerd nadat Dibi zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Dat zei Dibi vanavond in het KRO-programma Oog in Oog.

Dibi, die afgelopen zondag bekendmaakte een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap, benadrukt dat hij niet onder druk is gezet. Wel raadden diverse mensen binnen de partij, onder wie Sap, hem af om zijn plan door te zetten. Zij vroegen zich af of Dibi er wel goed aan deed om deze stap te wagen.

Volgens Dibi is dat gevoel inmiddels gedraaid. “Nu denkt iedereen dat dit wel eens goed zou kunnen zijn voor de partij. Ik denk dat het een mooie strijd wordt.” Het Kamerlid zegt het niet altijd met Sap eens te zijn, maar staat wel achter haar als Kamerlid. Zo steunt hij de Kunduz-missie en de begrotingsafspraken die de Kunduz-coalitie met elkaar maakten.

“Ik steun het akkoord ook al draagt het niet alle partijstandpunten van GroenLinks. Jolande Sap en Ineke van Gent hebben dat goed gedaan”, aldus Dibi. Mocht Dibi verliezen van Sap, stelt hij zich toch verkiesbaar. Hij is naar eigen zeggen niet bang om de Rita Verdonk van GroenLinks te worden.

GroenLinks organiseert volgende week drie debatten tussen Sap en Dibi. De leden van de partij kunnen vervolgens via internet hun stem uitbrengen. Op 4 juni is bekend wie de lijst gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.