Samsom: Lenteakkoord verdeelt de pijn van de crisis niet eerlijk

“Dit is een akkoord dat vooral bij lage- en middeninkomens voor duizenden euro’s koopkrachtverlies zorgt”, reageert PvdA-leider Diederik Samsom op het uitgelekte Lenteakkoord. De eerste reacties van politici die niet aan het Vijfpartijenakkoord deelnamen komen binnen. Officieel zou het akkoord pas na berekeningen van het CPB openbaar worden.

Diederik Samsom is tegen het akkoord van CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Volgens hem is het een oneerlijk pakket.
Diederik Samsom is tegen het akkoord van CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Volgens hem is het een oneerlijk pakket. Foto Hollandse Hoogte / Evert-Jan Daniels

“Dit is een akkoord dat vooral bij lage- en middeninkomens voor duizenden euro’s koopkrachtverlies zorgt”, reageert PvdA-leider Diederik Samsom op het uitgelekte Lenteakkoord. De eerste reacties van politici die niet aan het Vijfpartijenakkoord deelnamen komen binnen. Officieel zou het akkoord pas na berekeningen van het CPB openbaar worden.

Het kabinet wilde de plannen pas eind deze maand naar de Tweede Kamer sturen, samen met de Voorjaarsnota. Die nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer en zal volgende week in de laatste ministerraad van mei worden besproken. Nu de conceptversie van het akkoord is uitgelekt, kunnen Kamerleden al eerder inzien welke precieze invullingen van het akkoord vannacht door GroenLinks, D66, ChristenUnie, VVD en CDA zijn overeengekomen.

Samsom: oneerlijk pakket

Diederik Samsom vindt dat met het akkoord een oneenrlijke en eenzijdige bezuinigingsagenda is opgesteld, dat mensen hard treft in de portemonnee. De plannen zijn reden tot zorg, verklaart hij tegenover persbureau Novum:

“Een akkoord dat vooral bij lage- en middeninkomens voor duizenden euro’s koopkrachtverlies zorgt, verdeelt de pijn van de crisis niet eerlijk. En een akkoord dat de huizenmarkt blokkeert terwijl wegvallende bestedingen en bouw juist de grootste problemen van onze economie zijn, verlengt onnodig de recessie.”

Roemer: burgers worden keihard geraakt in portemonnee

Ook Emile Roemer (SP) is niet te spreken over de uitgelekte plannen, al maakt hij een voorbehoud omdat het akkoord nog niet is doorgerekend. De maatregelen hebben volgens Roemer een ‘dramatisch effect’ op de economie. Ook worden burgers door de voorgestelde btw-verhoging ‘keihard’ in hun portemonnee geraakt.

Dat mensen voortaan ‘liggeld’ van 7,50 euro per dag moeten gaan betalen in ziekenhuizen, noemt Roemer een ‘belasting op ziek zijn’.

Wilders noemt het akkoord “het slechtste nieuws van de dag”. Volgens hem brengt het pakket het land naar de “verdoemenis”.

Pechtold: koopkrachtverlies valt mee - Slob is tevreden

De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie wilde niet reageren op de uitgelekte plannen. Fractieleider Stef Blok (VVD) zei dat pas duidelijk is hoe alle plannen uitwerken als het Centraal Planbureau ze heeft doorgerekend. Jolande Sap (GroenLinks) wilde überhaupt niet reageren. Alexander Pechtold (D66) zei blij te zijn dat het koopkrachtverlies mee lijkt te vallen.

Arie Slob (ChristenUnie) is tevreden dat er nu een ‘gerichte aanpak van de crisis’ is. De rente in Nederland was nooit zo historisch laag geweest zonder de aanpak van de Kunduz-coalitie, aldus Slob.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman ziet het akkoord als een “VVD-akkoord”, terwijl Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zich boos maakt over de afschaffing van de dierenpolitie:

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman #lenteakkoord is VVD akkoord.2x keer modaal zonder kinderen 0 %,Modaal inkomen met kinderen -0,75 %,minima met kinderen - 1,5 %
Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Vandaag in de Kamer tevergeefs om gevraagd. Opeens was @APechtold niet van transparantie. Nu heeft Telegraaf het:
http://t.co/CtHo0F9L
Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Bezuinigingsakkoord: dierenpolitie wordt afgeschaft http://t.co/r5jqcICJ