Sacha Baron Cohen scoort met The Dictator - alle recensies op een rij

Beeld: screenshot Youtube.com

Vanaf vandaag draait de nieuwe film van de Britse komiek Sacha Baron Cohen in de bioscopen: The Dictator. Breedbeeld zet alle recensies voor je op een rij.

The Dictator draait om de leider van het fictieve Noord-Afrikaanse oliestaat Wadiya, generaal Aladeen, die door de Verenigde Naties gesommeerd wordt naar Amerika om zich te verantwoorden over zijn mogelijke nucleaire programma.

Bekijk de trailer:

Cohen heeft voor The Dictator niet de minste acteur weten te strikken, te weten Ben Kingsley. Die kreeg ooit een Oscar voor zijn rol als de Indiase Mahatma Gandhi in de film Ghandi (1982). De Amerikaanse actrice Megan Fox, bekend van de reeks Transformer-films, mag zichzelf spelen in de film. De regie is in handen van de Amerikaan Larry Charles, bekend van de tv-series Seinfeld en Entourage. Hij regisseerde ook Cohens eerdere films Borat (2006) en Brüno (2009).

En wat vinden de recensenten ervan?

NRC Handelsblad: ‘Niet onberekenbaar of gevaarlijk, wel grappig’

Filmrecensente van NRC Handelsblad Dana Linssen geeft de film vier ballen. De film is vooral grappig, maar de vele verwijzingen naar eerdere parodieën van dictators is de “makke van de film”:

“President-premier-admiraal-generaal Aladeen is meer een filmdictator dan een van die politieke brekebenen die het echte wereldtoneel onveilig maken. Hij is het extract van Kim Jong-il, Saddam en Gadaffi: een megalomane, narcistische, oversekst glimlachende schurk die uit is op wereldheerschappij en het liefste met kernwapens speelt. Onder een enorme baard verstopt Baron Cohen ook nog handig wat snufjes en foefjes die hij van Charlie Chaplins The Great Dictator (1940) en Peter Sellers’ Dr. Strangelove (1964) afkeek, en die bij de gemiddelde mediaverslinder diep in het collectieve beeldgeheugen zijn geworteld. Aladeen is daardoor vooral grappig, nooit echt gevaarlijk of onberekenbaar. Dat is de makke van de film.”

Die humor sneeuwt ook het commentaar op de wereldpolitiek onder:

“Voor de goede verstaander zit er veel commentaar in de film over de manier waarop de wereldpolitiek is verworden tot klucht. Maar dat hoor je alleen als je niet om alle grappen wilt lachen. Wat dat betreft is Sacha Baron Cohen, zoals alle komieken die iets willen vertellen, slachtoffer van zijn eigen kolder: op het moment dat je echt iets te melden hebt, word je vaak niet gehoord.”

De Volkskrant: ‘De PR was leuker’

De Volkskrant geeft de film maar twee sterren, want de pr-campagne was eigenlijk leuker dan de film zelf:

“De transformatie tot Kadhafi-achtige schreeuwlelijk met een opgeheven vinger is geslaagd. Op de Wii speelt admiraal-generaal Aladeen geen golf, maar een spelletje waarin hij de aanslag op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München nadoet. Het kwaad wordt zo geridiculiseerd dat er geen greintje angst meer overblijft.”

“Subtiel zijn de typetjes van Sacha Baron Cohen nooit geweest, maar wanneer er niemand is om zijn gespeelde lompheid terug te kaatsen, vallen zijn platte grappen dood en speelt de komiek in het luchtledige.”

Trouw: ‘Een iets te flauwe en ranzige karikatuur’

Dagblad Trouw trekt de vergelijking met The Great Dictator, de film van Charlie Chaplin waarin hij Adolf Hitler op de hak neemt, maar merkt wel op dat de film “raaskallend over martelwerktuigen als anusparaplu’s en piemeltangen”, vooral “risicoloze flauwekul” is:

“Het zijn hysterisch gebrachte flauwiteiten in sitcomstijl, waar best om te grinniken valt, maar na verloop van tijd hebben we alle seksueel getinte grappen wel een keer gehad, en begint de verveling op te spelen.”

“Punt is ook dat de despoot vooral gemodelleerd is naar de vermoorde Libische dictator Kadafi, en dat was op zich al een geweldige karikatuur van een leider. Daar kan Baron Cohen met een opplakbaard, en nog eens een genitaliëngrap, niet aan tippen.”

Algemeen Dagblad: ‘Stoet tenenkrommende en hilarische sketches’

Het AD geeft de film drie sterren en schrijft dat er “veel poep- en plashumor in combinatie met een ontdekkingstocht door Manhattan” in zit:

The Dictator is eigenlijk meer een stoet sketches dan een lopend verhaal. En sommige grappen zijn meer dan hilarisch [...]. Maar op andere momenten is The Dictator tenenkrommend. Dan bekruipt je het gevoel dat het tijd wordt dat Baron cohen zich eens aan een ander genre waagt.”

De Telegraaf: ‘Vleesgeworden politieke incorrectheid’

De Telegraaf deelt 3,5 ster uit aan Baron Cohens meest recente grapjurk genaamd Aladeen, maar merkt als kanttekening wel op dat de film “tamelijk plastisch” is:

“Het behaarde scrotum van Aladeen vliegt je in deze film beeldvullend aan. Is dat grappig? Ja. Op momenten is deze komedie om je te bescheuren. Sacha Baron Cohen is de vleesgeworden politieke incorrectheid.”

Oscarophef: Aladeen en de as van Kim Jong-Il

Als onderdeel van de pr-campagne voor zijn film maakte Baron Cohen bij de uitreiking van de Oscars afgelopen februari amok. Hij kwam verkleed als Aladeen en droeg in een urn de zogenaamde as van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il bij zich. Die kieperde hij tijdens een gesprek met rode loper-gastheer Ryan Seacrest over de presentator heen:

Dictator Aladeen te gast bij The Daily Show

Baron Cohen was onlangs als zijn personage Aladeen te gast in de Amerikaanse talkshow van Jon Stewart, The Daily Show. Die kon van alle gekkigheid zijn lachen nauwelijks inhouden:

Cohen werd in 2000 bekend bij het grote publiek met zijn personage Ali G in de tv-serie Da Ali G Show en het daaropvolgende seizoen in 2003-2004. Daarna maakte hij in 2006 furore met de Kazachstaanse Borat die Amerika onveilig maakt. Hierop volgde in 2009 de excentrieke Brüno.