Proces tegen van oorlogsmisdaden verdachte Mladic van start in Den Haag

Mladic vanochtend bij de start van het proces tegen hem voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Foto AP / Toussaint Kluiters

Voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is vanochtend even na negen uur het proces tegen de Servische generaal Ratko Mladic begonnen. De aanklagers maken vandaag een begin met het voorlezen van de aanklachten tegen de van etnische zuivering verdachte Mladic.

Mladic kwam vanochtend, vlak voor aanvang van het proces, binnen als een broze 70-jarige, die alleen in de verte nog doet denken aan de arrogante generaal die de Servische troepen leidde in een oorlog die aan zo’n honderdduizend mensen het leven kostte, schrijft persbureau AP. Het begint van het proces komt zo’n twintig jaar nadat Servische troepen een wrede etnische zuivering in Bosnië begonnen.

Mladic wordt door de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Samen met toenmalig politiek leider Radovan Karadzic wordt hij verdacht van het leiden van de Bosnisch-Servische troepen die in de jaren negentig etnische zuiveringen zouden hebben aangericht. In 1995 kwam die tot een dieptepunt met de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die van achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

Mladic ontkent aanklachten, kan levenslang krijgen

Mladic, die jarenlang op de vlucht was maar vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt, heeft de aantijgingen tegen hem ontkend. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Tijdens het proces zullen de getuigenissen van meer dan vierhonderd mensen worden gehoord, maakte hoofdaanklager Brammertz gisteren bekend. Er is voor de aanklagers tweehonderd uur gereserveerd om de zaak uiteen te zetten. Vervolgens begint Mladic zijn verdediging. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.