Politie Moskou ontruimt demonstrantenkamp

Het kamp met demonstranten gisteren, de laatste dag voor de ontruiming.
Het kamp met demonstranten gisteren, de laatste dag voor de ontruiming. Foto Reuters / Maxim Shemetov

In Moskou is vanochtend vroeg een kamp met mensen die demonstreren tegen Poetin ontruimd door de politie. Ze zaten daar sinds vorige week maandag. 23 mensen werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Kamp op Tsjstije Proedy om 5.30 uur ontruimd. Activisten richten nu nieuw kamp op bij metro Barrikadnaja.

Het kamp, bekend als Occupy Abai, heeft niet veel permanente leden en de bezetting varieert van duizenden in de avonduren tot minder dan honderd ‘s nachts. Zondag hielden zo’n vijftienduizend betogers een solidariteitsmars naar het kamp, onder leiding van Ruslands meest vooraanstaande schrijvers.

Gisteren bepaalde een Russische rechtbank dat het kamp ontruimd moest worden. Een hoger beroep, dat door de activisten tegen de uitspraak was aangespannen, werd door de politie genegeerd. De actievoerders protesteerden tegen de derde termijn van Poetin, die begin maart voor de derde keer tot president van Rusland gekozen werd. Begin deze maand werd hij geïnaugureerd.

NRC-correspondent Michel Krielaars schrijft vandaag in de krant:

“Na afloop [van die ceremonie] ontstond het kamp, toen overal in het centrum van Moskou betogers met witte lintjes op hun borst werden gearresteerd. Enkele honderden activisten, vooral alternatieve jongeren, verzamelden zich toen aan de voet van het standbeeld van de Kazachstaanse dichter Abaj Koenanbajev op de Tsjistije Proedy-boulevard.”

De Moskouse politie zei meer dan twintig mensen te hebben gearresteerd omdat ze zich tegen de ontruiming verzetten. Sommigen van hen zouden onder invloed zijn van verdovende middelen, maar de arrestanten ontkenden dat in tweets vanaf het politiebureau. De politie zou hen in diskrediet willen brengen, aldus de activisten. Na enkele uren werden alle arrestanten vrijgelaten.